Koninklijke BAM Groep nv

Persbericht

Wayss & Freytag Ingenieurbau verwerft omvangrijk tunnelcontract in Maleisië

Bunnik, 27 mei 2003 - De Duitse tunnelbouwspecialist Wayss & Freytag Ingenieurbau - een werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep nv - heeft opdracht verworven voor de bouw van een 5,4 kilometer lange tunnel in Kuala Lumpur. Met deze opdracht is een bedrag gemoeid van ¤ 83 miljoen. De tunnel maakt deel uit van SMART-project in de Maleisische hoofdstad. De afkorting SMART staat voor 'Stormwater Management and Road Tunnel', een afvoertunnel met een doorsnede van 11,83 meter.

De tunnel is ontworpen om een einde te maken aan de wateroverlast in het centrum van Kuala Lumpur, dat te vaak blank staat. Wanneer geen water hoeft te worden afgevoerd, zal een deel van de tunnel tevens in gebruik zijn als verkeerstunnel. Voor het verkeer in beide richtingen zijn - van elkaar gescheiden - twee rijstroken beschikbaar.

De tunnel wordt gebouwd met een zogenoemde 'Mixshield' tunnelboormachine, die een diameter heeft van 13,21 meter. Daarmee is het de grootste geboorde tunnel, die in Zuidoost-Azië is aangelegd. De tunnelwerkzaamheden starten in mei 2004 en zijn medio 2006 voltooid. De tunnelboormachine wordt momenteel gebouwd in Duitsland.

Wayss & Freytag Ingenieurbau heeft eerder in Kuala Lumpur gewerkt. Van 1992 tot 1996 was de onderneming verantwoordelijk voor ontwerp en bouw van de 421 meter hoge telecommunicatietoren 'Menara Kuala Lumpur', een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad.

Nadere informatie: drs. A.C. Pronk, (070) 372 21 21.