TNT Post Groep NV

TPG en vakorganisaties bereiken akkoord over nieuwe CAO

27 mei 2003

TPG, de grootste particuliere werkgever van Nederland, en de onderhandelaars van de vakorganisaties ABVAKABO FNV, BVPP, CNV Publieke Zaak en vhp KPN & TPG hebben een akkoord bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Deze CAO heeft een looptijd van een jaar en geldt voor de circa 68.000 werknemers van TPG in Nederland. Binnen het akkoord zijn gezamenlijke afspraken gemaakt over bijdragen van zowel de werkgever als de werknemers aan de ontstane pensioenproblematiek, waarbij het premievrij pensioen voor TPG-medewerkers overeind is gebleven. De vakorganisaties leggen het akkoord voor aan hun leden.

Salarisverhoging

De CAO loopt van 1 mei 2003 tot 1 mei 2004. De medewerkers krijgen structurele salarisverhogingen van 2% met ingang van 1 juni aanstaande en vervolgens 0,5% per 1 februari 2004.

Daarnaast zijn afspraken gemaakt over twee éénmalige betalingen per medewerker van 64 euro bruto elk, die afhankelijk zijn van de realisatie van een daling van het ziekteverzuim van TPG. Voorwaarde voor de eerste betaling in november aanstaande is dat het ziekteverzuimpercentage in september 2003 tot maximaal 5,1% is teruggebracht.

De tweede betaling vindt plaats in maart 2004 als het percentage eind december gedaald is tot maximaal 5%.

Pensioenen

TPG en de vakorganisaties hebben intensief gesproken over de gevolgen van het noodzakelijke herstel van de dekkingsgraad van het pensioenfonds TPG. TPG zal daartoe de komende jaren extra stortingen doen in het pensioenfonds. Beide partijen onderschrijven het principe dat zowel werkgever als werknemers daaraan hun bijdrage leveren.

TPG betaalt het grootste deel van de benodigde stortingen. De fiscale facilitering van de premiespaarregeling is per 1 januari 2003 door de overheid afgeschaft. Het bedrag dat de werkgever zou hebben bijgedragen in het kader van de vervallen premiespaarregeling wordt voortaan als werknemersbijdrage voor het pensioenfonds ingezet. Overeind blijft het premievrije pensioen voor de werknemer.

Met de vakorganisaties is verder afgesproken dat de huidige medewerkers van TPG uit solidariteit een belangrijk deel meebetalen aan de circa 1,5% verhoging van de huidige pensioenen van hun oud-collegas. Dit geld betalen de werknemers door de latere ingangsdatum van de structurele loonsverhoging (2% in juni 2003 en 0,5% in februari 2004).

Arbeid en gezondheid

TPG en vakorganisaties hebben afgesproken dat alle ontwikkelingen en getroffen maatregelen voor het terugdringen van ziekteverzuim en de instroom in de WAO worden geëvalueerd. Vervolgmaatregelen zullen in gezamenlijk overleg getroffen worden.

Er zijn verder afspraken gemaakt over onder meer leeftijdsbewust personeelsbeleid, reïntegratie na ziekte en een verhoging van het budget voor kinderopvang. De overeengekomen verbetering van arbeidsvoorwaarden, inclusief de salarisstijgingen en eenmalige uitkeringen, geldt voor de circa 68.000 medewerkers van TPG Post (inclusief de zaterdagbestellers) en TNT in Nederland, evenals voor het hoofdkantoor van TPG.

TPG N.V. verleent wereldwijd onder de twee merknamen TNT en Koninklijke TPG Post een breed scala aan post-, express en logistieke diensten. De onderneming heeft ruim 150.000 medewerkers in 62 landen en is in meer dan 200 landen actief. De omzet in 2002 bedroeg 11,7 miljard euro, een groei van 5% ten opzichte van 2001. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.