Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Koninklijk Horeca Nederland

Rookvrije horeca kost 50.000 banen

WOERDEN, 27 mei 2003 - "Een rookverbod kost de horeca tot zeker 50.000 banen," zegt een verontruste directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "Vooral de café's en discotheken worden hard door deze maatregel getroffen. Maar ook bij de restaurants zullen minstens 10.000 banen verdwijnen." Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat de horeca rookvrije werkplekken creëert. VWS geeft de horeca een uitstel van een jaar. Koninklijk Horeca Nederland wijst een termijn resoluut van de hand. "Dat is uitstel van executie", aldus Claes.

Na een gesprek maandag 26 mei met VWS is duidelijk geworden dat het ministerie een einde wil maken aan de uitzonderingspositie, waarin de horeca zich nu bevindt. De werkplek dient in Nederland rookvrij gemaakt te zijn. Voor de horeca wordt dat een hele moeilijke zaak, waardoor tienduizenden banen op het spel staan. "In de omliggende landen is er ook niet zo'n situatie, waarom dan wel bij ons?" vraagt Jeu Claes zich af. "De regering bezorgt Nederland een hele vervelende uitzonderingspositie. Horecabezoekers in de grensstreek zullen dan naar Duitsland of België gaan, omdat daar wel gerookt mag worden. Dat is concurrentievervalsing."

33% van de Nederlanders rookt. "In Nederland geldt geen algeheel rookverbod," weet Claes, "maar door de verplichting om ook de werkplek in de horeca rookvrij te maken, probeert VWS dit wel te realiseren. Werknemers in de horeca weten dat er door de gasten gerookt wordt." Voor een rookvrije horeca is geen maatschappelijk draagvlak. Koninklijk Horeca Nederland heeft VWS voorgesteld om over een jaar of vier te evalueren in hoeverre het ministerie in het terugdringen van het aantal rokers is geslaagd. "Dan pas heeft het nut om te bekijken of er maatschappelijk draagvlak is voor een rookvrije werkplek in de horeca," vindt de directeur van Koninklijk Horeca Nederland.

De afgelopen jaren zijn er vele miljoenen geïnvesteerd in het creëren van rookvrije plekken en ventilatieapparatuur in de horeca. Jeu Claes: "Door het besluit van VWS om het roken op de werkplek aan banden te leggen, zijn deze financiële offers van individuele ondernemers zinloos geworden. Tussen volledig rookvrij en volledig niet-rookvrij ligt nog een scala aan mogelijkheden, die recht kunnen doen aan zowel rokende als niet-rokende gasten en personeelsleden. We zijn een gastvrije branche en komen graag tegemoet aan de wensen van onze gasten. Het is triest, dat het ministerie van VWS de extremen van de wetgeving opzoekt en zich niet realiseert dat dit besluit zoveel gevolgen heeft."

De rookvrije horeca kost minstens 50.000 banen. Het gaat hierbij om een omzetverlies van naar schatting 1,3 miljard euro. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens uit Canada en USA.

=================================================================================

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht