Gemeente Leeuwarden

Collegebesluiten van 27 mei 2003
Planschade verzoeken afgewezen
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen het bezwaarschrift van verschillende bewoners van Sleutelbloem, Bostulp, Longkruid en Ereprijs ongegrond te verklaren. De bewoners verzetten zich tegen de beslissing om geen planschade uit te keren naar aanleiding van de aanleg van Zuiderburen. Collegebesluit 27 mei 2003

Uitwerkingsnota GOA-beleid

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Uitwerkingsnotitie GOA-beleid 2002-2006 vastgesteld. De notitie is het kader voor het Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden (GOA) beleid. Voor 2003-2004 stellen burgemeester en wethouders 962.636 beschikbaar voor de uitvoering van het beleid. Van dat bedrag wordt voor- en vroegschoolse educatie (vve), de stimulering van het aantal buurtscholen en brede scholen, taalbeleid en het nieuwe Onderwijskansenbeleid (OKB) betaald. In het GOA-beleid wordt geen geld uitgetrokken voor extra activiteiten voor het AZC-onderwijs.

Collegebesluit 27 mei 2003

Verordeningen bodemsanering vastgesteld

De Subsidieverordening Bedrijvenbeleid, het Bevelsbeleid Bodemsanering en het Beoordelingsmodel verhoogde arseenconcentraties zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. De Subsidieverordening Bedrijvenbeleid stimuleert bedrijven om verontreinigde bedrijventerreinen te saneren. In het Bevelsbeleid staat wanneer het college gebruik maakt van bevelsmogelijkheden in de Wet bodembescherming (Wbb). Het Beoordelingsmodel arseenconcentraties geeft aan hoe verhoogde concentraties arseen in de bodem beoordeeld moeten worden.

De verordeningen zijn nodig omdat de gemeente Leeuwarden vanaf dit jaar bevoegd is om beslissingen in de Wbb te nemen.

Collegebesluit 27 mei 2003

Opvang (zwerf)jongeren

Burgemeester en wethouders hebben het Sluitend plan van aanpak sociaal kwetsbare jongeren in Fryslân vastgesteld. Voor uitvoering van het plan stelt het college een subsidie van 134.094 beschikbaar. Van dat geld komt aan de Huizumerlaan 101 tot en met 115 een 24-uurs opvang voor jongeren van 15 tot 25 jaar. De jongens en meiden krijgen er hulp bij het zoeken van werk of passende scholing. Jaarlijks is er plek voor ongeveer 46 jongeren. De opvangvoorziening wordt beheerd door SMO De Terp.

Collegebesluit 27 mei 2003

Uitvoering Regiovisie Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingszorg

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Uitvoeringsprogramma Regiovisie Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang en Verslavingszorg vastgesteld. Het programma is in nauwe samenwerking met buurgemeenten opgesteld. Voor de uitvoering ervan is 225.000 beschikbaar. Dat geld komt in 2004 vrij omdat de subsidiëring aan SMO de Friese Wouden wordt na zorgvuldig overleg stopgezet. Bovendien verlenen burgemeester en wethouders een subsidie van 120.000 voor de aanschaf van een cliëntregistratiesysteem.

Collegebesluit 27 mei 2003

Participatie allochtone kinderen voorschoolse voorzieningen

Burgemeester en wethouders nemen kennis van de uitkomsten van het onderzoek naar de participatie van allochtone kinderen aan voorschoolse voorzieningen en besluiten het bestaande beleid voorschoolse voorzieningen voort te zetten. In Leeuwarden maken allochtone kinderen goed gebruik van peuterspeelzaal en consultatiebureau, dat in tegenstelling tot berichten uit de rest van Nederland.

Collegebesluit 27 mei 2003

Geen subsidie Rudolf von Laun Instituut

Het Rudolf von Laun Instituut voor toegepaste metafysica krijgt geen subsidie om kosten te compenseren die ontstaan door bezuinigingmaatregelen op de ID- en WIW-banen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Collegebesluit 27 mei 2003

Subsidie Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt krijgt een subsidie van 68.800 voor huisvestingskosten, organisatie- en activiteitskosten en de personele kosten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De gemeente Leeuwarden sluit nog dit jaar een uitvoeringsovereenkomst met het Vrijwilligerssteunpunt af.

Collegebesluit 27 mei 2003

Lokaal Sociaal Beleid

Het college van burgemeester en wethouders neemt kennis van de rapportage over de stand van zaken van het Lokaal Sociaal Beleid (LSB). Leeuwarden is op de goede weg, zo stellen de opstellers. Tijdens een informatiebijeenkomst (4 juni) wordt de commissie Welzijn op de hoogte gesteld van het rapport.

Collegebesluit 27 mei 2003

Subsidie ROC Friese Poort en Centrum Vakopleiding

Het college van burgemeester en wethouders heeft de subsidie voor het Regionaal Opleidings Centrum Friese Poort en het Centrum Vakopleiding voor 2002 vastgesteld op 265.445. Vorig jaar maakten 199 bijstandsgerechtigden er in het kader van individuele reïntegratieprojecten gebruik van scholing.

Collegebesluit 27 mei 2003

Bijdrage Nieuwe Bedrijvigheid Friesland

Het college van burgemeester en wethouders steunt het project Nieuwe Bedrijvigheid Friesland (NBF) met een subsidie van 31.250. Het project van de Stichting Business Development Friesland helpt ondernemers bij het opstarten van hun bedrijf en komt ze tegemoet in de kosten voor advies. Daarmee worden de overlevingskansen van jonge bedrijven op langere termijn verbeterd.

Collegebesluit 27 mei 2003

Afkoop ruilverkavelingsrente Zuiderburen

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de afkoopregeling voor een deel van de ruilverkavelingsrente in Zuiderburen. Het college stelt de gemeenteraad voor om daar een krediet van 428.765 beschikbaar voor te stellen. Het grootste deel van de wijk Zuiderburen ligt binnen het ruilverkavelingsgebied De Oude Jokse. De gemeente Leeuwarden is over die percelen ruilverkavelingsrente verschuldigd.

Collegebesluit 27 mei 2003

Kostenbesparing Leeuwarden vijf eeuwen hoofdstad van Fryslân

Op de kosten van de viering van Leeuwarden vijf eeuwen hoofdstad van Fryslân in 2004 kan 140.000 bespaard worden. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor de activiteiten te bekostigen met maximaal 110.000 en het resterende bedrag uit het reeds door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget terug te laten vloeien in de algemene middelen. De viering moet veel publiciteit opleveren met relatief weinig gemeentelijke kosten en ambtelijke inzet.

Collegebesluit 27 mei 2003

Alcohol nuttigen op openbare weg Wirdum verboden

Het is verboden om binnen de bebouwde kom van Wirdum op de openbare weg alcoholhoudende dranken te nuttigen of aangebroken flessen of blikjes met alcoholhoudende drank bij zich te hebben. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten naar aanleiding van diverse klachter van inwoners. Artikel 1.1 onder C van de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden gold al binnen de bebouwde kom van Leeuwarden.

Collegebesluit 27 mei 2003
Postbus 21000
Postbus 21000
secretariaat van de griffie, mw. J. Veninga, telefoonnummer (058) 233 2372, e-mail jveninga@leeuwarden.nl.