Belgacom

Het goede oude telegram viert zijn 200ste verjaardag!

27/05/2003

In mei 2003 viert het telegram in België zijn 200ste verjaardag. Het telegram is zeker niet uit het telecommunicatielandschap verdwenen. Hoewel er minder worden verstuurd als gevolg van de komst van eerst de fax en vervolgens het internet, blijft het telegram een specifiek communicatie-instrument. Het kent zelfs een tweede jeugd, onder meer als directmarketinginstrument.

In mei 1803 zag België voor het eerst de optische telegraaf van Chappe aan het werk. De uitvinding van de voorloper van het huidige telegram was voorbehouden aan de staat en werd bijna uitsluitend gebruikt voor militaire doeleinden. Het systeem had nochtans één groot nadeel: het hing sterk af van de weersomstandigheden en kon niet ?s nachts worden gebruikt.

De beheersing van de elektriciteit, gevolgd door de uitvinding van de elektrische telegraaf, kondigde het einde aan van het Chappe-systeem. In 1846 werd de eerste elektrische telegraaflijn geïnstalleerd tussen Brussel en Antwerpen via Mechelen. De elektrische telegraaf werkte niet enkel veel sneller dan het optische systeem, maar kon ook te allen tijde en ononderbroken worden gebruikt. De prijs ervan lag ook binnen ieders budget. Meer dan 150 jaar lang bleef de telegraaf de referentie op het vlak van de snelle transmissie van geschreven berichten. De nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld fax, maar vooral de komst van het internet, dwongen de telegraaf ertoe zich aan te passen. Zo evolueerde hij tot zijn huidige versie.

Het telegram vandaag


· Talrijke toegangskanalen: telefoon, fax, e-mail, e-form, Belgacom-verkooppunten, enz.;

· Synoniem van eenvoud, betrouwbaarheid, certificering;
· Zeer krachtig directmarketinginstrument voor veeleisende doelgroepen;

· Flexibiliteit en diversiteit van de formules, afhankelijk van de omstandigheden en de mate van dringendheid;

· Sinds oktober 2002 kan een geschenk worden meegestuurd met het telegram;

· Zonder het prestigieuze en gepersonaliseerde karakter te vergeten van een document dat vandaag nog aan de collectieve verbeelding appelleert.

Enkele cijfers


· Meer dan 200 internationale bestemmingen;
· Meer dan 150.000 verzendingen per jaar. Dit cijfer verandert niet.;
· Bij wijze van voorbeeld: een Comfort-gelukstelegram van 20 woorden van Brussel naar Oostende kost vandaag 12,30 EUR (incl. BTW).

Ontdek ook onze site: www.telegram.be.