Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland


dinsdag 27 mei 14.00 uur


Promotie Etnische studies

Maar liefst driekwart van alle in Nederland gehuwde Turken en Marokkanen vond de ware in het land van herkomst. Dit is een opmerkelijk gegeven, in politiek, maar zeker ook in wetenschappelijk opzicht. Het roept vragen op over toekomstige migratiestromen, integratie en de manier waarop de keuze van een partner totstandkomt. Erna Hooghiemstra schept helderheid in de vele cijfers met betrekking tot trouwen over de grens die in omloop zijn en biedt nieuwe inzichten in ontwikkelingen en verschillen tussen generaties. Zij geeft in haar onderzoek met name antwoord op de vraag waarom zoveel Turken en Marokkanen kiezen voor een partner over de grens. Hiervoor interviewde zij ook jonge Turken en Marokkanen. De vele citaten schetsen een levendig beeld van de wijze waarop hedendaagse jonge Turken en Marokkanen in Nederland omgaan met relaties. De jongeren zijn duidelijk op zoek naar een eigen stijl: ergens tussen die van onze ouders met een Europees tintje en de Europese met een tikje traditie in , zegt een ondervraagde.

Mw. B.T.J. Hooghiemstra: Trouwen over de grens. Achtergronden van partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland. Promotor is prof. dr. M.J.A. Penninx.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.