Gemeente Den Haag

2003-05-12: Opleidking tot rondleider van start
---

In de maanden mei - juli van dit jaar organiseert Milieu & Vergunningen van de Dienst Stadsbeheer in de wijk Rustenburg-Oostbroek een cursus Rondleidingen. Bewoners uit deze wijk worden in deze cursus opgeleid om rondleidingen te geven in hun woonwijk. De eerste cursusdag is dinsdagavond 27 mei en vindt plaats is wijkgebouw De Escampade aan de Escamplaan.

Doel van de cursus
Met deze cursus wil de gemeente bewoners een handvat bieden voor het opbouwen en onderhouden van een sociale structuur in de wijk. Daarnaast krijgen bewoners door deze rondleidingen binding met hun woonomgeving. De eerste rondleidingen die de cursisten, dan inmiddels gediplomeerde rondleiders, gaan leiden staan gepland voor na de zomer. De mensen voor wie de rondleidingen interessant zijn, zijn bijvoorbeeld (nieuwe) bewoners uit de wijk, (nieuwe) inwoners van Den Haag, schoolkinderen, ambtenaren of andere belangstellenden. De cursus wordt gehouden op de dinsdagavonden 27 mei, 3 & 24 juni en 1 juli van 19.30 - 22.00 uur. En op de zaterdagochtenden 14 & 28 juni van 9.30 - 12.00 uur.

Wat houdt de cursus in?
Centraal in de cursus staan twee wandelroutes door Rustenburg-Oostbroek. De routes hebben het themas Architectuur van Berlage en Groen in de Wijk. Beide routes zijn ontwikkeld door vrijwilligers van de Bewoners Organisatie Rustenburg-Oostbroek (BORO). Op de dinsdagen staan de begrippen didactiek, duurzaamheid en Duurzame Wijk centraal. Ook vertelt de docent aan de hand van een plattegrond welke bezienswaardigheden tijdens de wandeling aan bod komen. Op de zaterdagen lopen de cursisten onder leiding van een docent de wandeling zelf.

Gratis
De cursus is gratis en zal geen huiswerk opleveren. Er wordt voor lesmateriaal gezorgd en na afloop krijgen de cursisten die alle lessen hebben gevolgd een certificaat. De docenten van de cursus zijn vrijwilligers van de Haagse afdeling van de vereniging voor natuur en milieueducatie, IVN; samenstellers van de wandelingen in de wijk en medewerkers van de Dienst Stadsbeheer. Na het doorlopen van de cursus zijn de cursisten in staat om zelfstandig een rondleiding door Rustenburg-Oostbroek te leiden. Na een half jaar krijgen de cursisten een opfrisexcursie aangeboden.

Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze cursus? Dan kunt u zich op maandag, dinsdag of vrijdag aanmelden bij Janneke Vink. Dit kan tijdens kantooruren via telefoonnummer 305.23.11 of per e-mail j.vink@dsb.denhaag.nl.