Gemeente Dordrecht


---

College bezint zich op toekomst Bibelot

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders van Dordrecht heeft kennisgenomen van een haalbaarheidsstudie over de ontwikkeling van Bibelot tot een professioneel poppodium voor Dordrecht en de Drechtsteden. De studie is verricht in opdracht van de sectoren Welzijn en Cultuur.
Het college vraagt de raadscommissie Cultuur en Vrije tijd om kennis te nemen van het rapport en het informatief te bespreken tijdens haar vergadering van 27 mei. Het college kan dan op 3 juni een standpunt innemen waarbij het advies van de commissie wordt meegewogen.

Bibelot aan de Wijnstraat functioneert sinds de oprichting in 1967 als poppodium en draait grotendeels op vrijwilligers. Het is een `B'-podium, met een capaciteit tussen de 500 en 1000 bezoekers. Het bestuur van Bibelot is vorig jaar naar de gemeente gestapt omdat de sociëteit met een aantal problemen kampt.
Het college heeft de wens uitgesproken om Bibelot een prominentere plek te laten innemen binnen de culturele infrastructuur in de stad. Daarom is onderzocht wat de voorwaarden zijn om van Bibelot een professioneel poppodium te maken; een culturele organisatie die het aanbod verzorgt van popmuziekactiviteiten en "cross-overs" met andere (muziek)disciplines zoals concerten, dance party's, dans, theater en literatuur.

Het is uniek in Nederland dat Bibelot vooral draait op vrijwilligers. Dit is echter tegelijkertijd een belemmering om het uit te laten groeien tot een professioneel podium. Ook de accommodatie en de huidige locatie werken beperkend. De haalbaarheidsstudie stelt voor om de huidige organisatie te professionaliseren en om daarnaast onderzoek te verrichten naar de huisvesting. Hierbij wordt gekeken naar mogelijkheden op de huidige plek en op een nieuwe locatie, waarbij wordt gedacht aan de Stadswerven.

Vervolg besluitvorming
Het bestuur van Bibelot is betrokken bij de haalbaarheidsstudie en deelt de conclusies uit het rapport. Op 27 mei vormt de commissie Cultuur en Vrije Tijd zich een beeld aan de hand van een presentatie en een informatieve bespreking. Toehoorders zijn hier welkom. Er is echter nog geen mogelijkheid om in te spreken. Op 3 juni neemt het college een besluit. Inwoners krijgen de gelegenheid om in te spreken tijdens de vergaderingen van de commissies Cultuur en Vrije Tijd en Bestuur en Middelen die daarop volgen.