Gemeente Bergschenhoek

Voorlichtingsbijeenkomst tijdelijke huisvesting gemeente

De gemeente Bergschenhoek groeit hard. Die groei heeft gevolgen voor de omvang van de ambtelijke organisatie. De afgelopen 8 jaar is die organisatie gegroeid van 70 tot 110 medewerkers. De komende jaren zal het aantal ambtenaren nog verder toenemen. Om de medewerkers toch te huisvesten zijn de afgelopen jaren enkele noodvoorzieningen gerealiseerd. Zo is er aan de achterzijde van het gemeentehuis een aanbouw geplaatst en is er vier jaar geleden een tijdelijk pand geplaatst tegenover het gemeentehuis.
Inmiddels beschikt de gemeente wederom over onvoldoende ruimte om de ambtelijke organisatie te huisvesten. Daar komt bij dat beide bestaande noodgebouwen niet langer gehandhaafd kunnen worden, om technische en planologische redenen.

Zoals u misschien weet hebben de gemeenteraden van Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk de intentie uitgesproken om binnen enkele jaren te fuseren. Naar de mogelijkheden en eventuele gevolgen van zon fusie wordt nu onderzoek gedaan. De verwachting is dat de drie gemeenteraden dit najaar besluiten om wel of niet te fuseren. Als er wordt besloten tot samengaan van de gemeenten dan zal er een nieuw gemeentehuis moeten worden gebouwd voor de nieuwe gemeente. In het geval dat de gemeenten niet samengaan zal de gemeente Bergschenhoek voor de eigen gemeente een nieuw gemeentehuis moeten bouwen. In beide gevallen zal het enkele jaren duren voordat een nieuw gemeentehuis gereed is.

Het huidige huisvestingsprobleem meent de gemeente op te kunnen lossen door de plaatsing van een tijdelijk kantoorpand voor een periode van vijf jaar. Beide bestaande noodvoorzieningen van de gemeente zullen dan verdwijnen.
Er is gezocht naar een locatie die zich op niet al te grote afstand van het gemeentehuis bevindt.
Die locatie is gevonden aan de Zuiderparklaan. Daar ligt een groot stuk grond braak. Op die grond zal in de toekomst de uitbreiding van de begraafplaats worden aangelegd. Die uitbreiding zal echter de komende vijf jaar nog niet aan de orde zijn. Wel zal dit jaar alvast worden begonnen met de aanleg van het groen rondom dit gebied, zodat de beplanting enige omvang heeft op het moment dat deze grond in gebruik wordt genomen als begraafplaats.

In de tussenliggende periode wil de gemeente een deel van dit gebied benutten om daar een tijdelijk kantoorpand te plaatsen. De raad heeft hiervoor op 6 mei de financiële middelen beschikbaar gesteld.

Het tijdelijke kantoorpand is in strijd met de bepalingen van het bestemmingsplan dat in dit gebied geldt. Voor een periode van maximaal vijf jaar kan vrijstelling worden verleend van die bepalingen. Dit heeft tot gevolg dat het tijdelijke pand hier ook maximaal vijf jaar mag en zal blijven staan. In de tussentijd wordt gezorgd voor een definitieve oplossing.

De gemeente geeft graag nader tekst en uitleg bij de plannen en brengt de gevolgen in beeld door middel van een voorlichtingsbijeenkomst op dinsdag 27 mei waarvoor omwonenden zijn uitnodigd. De voorlichtingsbijeenkomst zal worden gehouden in de grote zaal van De Smitshoek en zal aanvangen om 20.00 uur. Ontvangst is vanaf 19.30 uur.

Van de gemeente zullen dan aanwezig zijn de heer Jan de Uil, portefeuillehouder, de heer Erik Visser (hoofd Bestuurszaken), de heer Roelf de Boer (hoofd Ruimtelijke Ordening), de heer Ruud de Prez (hoofd Openbare Werken en Milieu) en van De Meeuw Bouwsystemen BV de heer Sander Lenskens (De Meeuw is het bedrijf dat de tijdelijke huisvesting zal realiseren). Zij zullen de plannen toelichten en uw vragen beantwoorden.

Laatste wijziging: 20 mei 2003
Copyright © 2003 Gemeente Bergschenhoek
Techniek, realisatie en onderhoud Aralto ICT