EUROPA KINDERHULP

Zeilregatta t.b.v. Roemeense kinderen Europa Kinderhulp

Persbericht

Middelburg, 21 mei 2003

Commissaris der Koningin Jager geeft startschot Zeilregatta voor Roemeense kinderen.

Op 27 mei aanstaande wordt voor de derde keer de weermannen en vrouwen regatta gehouden. Dit jaar zal de dag in het teken staan van de minder bedeelde Roemeense kinderen die voor drie weken met vakantie komen bij gastgezinnen in Nederland.

Vanuit Batavia-Haven te Lelystad varen twaalf Neerlands grootste zeilschepen uit (o.a. accommodatie 200 mensen) onder bulderende saluutschoten, afgevuurd door Michiel Jager, Commissaris der Koningin in Provincie Flevoland. Op elke boot zal een bekende televisie weerman of vrouw meevaren. Organisator Juncta Juvant heeft dit jaar als thema van de Zeilrace: kansarme kinderen uit Roemenië die deze zomer via Europa Kinderhulp op vakantie komen naar Nederland.

Voordat de vloot uitvaart, zal er speciaal ten behoeve van de kinderen van Roemenië een spectaculaire Fokker Four S11 vliegshow worden gegeven boven Batavia Stad (10.15 t/m 10. 45 uur). Als de strijd gestreden is, begeven de meer dan zeshonderd Captains of Industry zich naar het nieuwe Aviodrome (Lelystad) alwaar Max Hemelraad - directeur van het gerenommeerde veilinghuis Sotheby s - een aantal zeer interessante kavels onder de hamer brengt bijgestaan door oud minister Jonkheer Pieter Beelaerts van Blokland. Opbrengst komt geheel ten goede aan de kansarme kinderen van Roemenië. Sommige van deze kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Aangeboden kavels zijn te vinden op www.junctajuvant.com

Aan alle opvarenden van het prijswinnende schip worden door de ambassadeur van Roemenië, Iulian Buga, officiële certificaten uitgereikt, onder andere ondertekend door SER Kroonlid Robin Linschoten , procureur Pieter Beelaerts van Blokland, Reinier van den Berg namens alle weermannen, Helga van Leur namens alle weervrouwen. Beschermvrouwe van Juncta Juvant is Annemarie Jorritsma, oud minister van Economische Zaken. Ook Klaas Wilting, ambassadeur van Europa Kinderhulp, speelt op deze dag een rol.
De avond wordt omlijst door een sprankelend Classic Rock Festival met optredens van de voltallige Focus formatie van Thijs van Leer. Ook Mariska Veres met begeleidingsband treden op met de bekende klassieke wereldhits.

Europa Kinderhulp
Stichting Europa Kinderhulp heeft als doel bijstand te verlenen aan het hulpbehoevende kind, ongeacht nationaliteit, ras of levensbeschouwing. De organisatie probeert dit te bereiken door het werven en selecteren van gastouders, die bereid zijn om in de zomervakantie een kind in hun gezin op te nemen. Onder andere kinderen getroffen door oorlogsgeweld, milieu- en natuurrampen vormen een prominente doelgroep bij de organisatie
Inmiddels worden veertig jaar lang elke zomer kinderen uitgenodigd die thuis onder vaak miserabele omstandigheden opgroeien. De organisatie telt 350 medewerkers, en heeft in de afgelopen 40 jaar al meer dan 75.000 kinderen een vakantie kunnen bieden.