Erasmus Universiteit Rotterdam

27 mei 2003

Sociale zekerheid maakt niet gelukkiger

In de eerste van een reeks debatten ter gelegenheid van het achtste lustrum van de faculteit der Sociale Wetenschappen verdedigt de socioloog prof.dr. Ruut Veenhoven op dinsdag 27 mei 2003 de stelling Sociale zekerheid maakt niet gelukkiger. In de senaatszaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt deze stelling aangevochten door prof.dr. J.H.M. Nelissen (hoogleraar Economie van de sociale zekerheid), prof.dr. E. Snel (bijzonder hoogleraar Intercultureel bestuur UT) en Michiel van Hasselt (wetenschappelijk bureau Groen Links). Via internet zijn al argumenten gewisseld.

Veenhoven baseert zijn stelling op een vergelijkend onderzoek in 41 landen. Daarbij bleek dat mensen in landen waar de uitgaven voor sociale zekerheid hoog zijn, niet gelukkiger zijn dan in even rijke landen waar het sociale vangnet lager hangt. Bij dat onderzoek bleek dat meer of minder sociale zekerheid ook niet uitmaakt voor de gezondheid van burgers.

Niet alleen bleek er geen verband met gemiddeld geluk en gezondheid in het land, maar ook niet met verschillen in geluk en gezondheid tussen burgers. Sociale zekerheid leidt dus ook niet tot grotere gelijkheid.

Dit debat is de eerste in een reeks debatten in het kader van het achtste lustrum van de faculteit der Sociale Wetenschappen. Via internet kan aan de discussie worden deelgenomen: www.eur.nl/fsw/discussie.
Het thema van de reeks is: Dat kan niet waar zijn!: verrassend sociaal wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek levert soms resultaten die tegen de verwachting in gaan en die ook niet erg welkom zijn. In deze debattenreeks worden een paar van die uitkomsten ter discussie gesteld. Ze worden verdedigd door wetenschappers die er in geloven; ongelovigen mogen ze aanvechten.

Ook voor juni, september en oktober 2003 staan lustrumdebatten op het programma.
De stellingen zijn dan: De beste voorspeller van werkprestaties is de intelligentietest (juni 2003); Volksvertegenwoordigers frustreren politieke participatie van burgers (september, 2003) en De mens is gemiddeld zo'n uur en tien minuten per dag onderweg, ongeacht tijd en cultuur (oktober, 2003)

Noot voor de pers

Webdiscussie : www.eur.nl/fsw/discussie

Debat dinsdag 27 mei 2003
Tijd : 15.00-17.00 uur
Plaats: Senaatszaal, Woudestein

Info webdiscussie: drs. Edith Dourleijn, tel. (010) 408 2647, e-mail: lustrumdiscussie@fsw.eur.nl
Info debat : prof.dr. Ruut Veenhoven, tel. (010) 408 2102, e-mail: veenhoven@fsw.eur.nl