Katholieke Universiteit Nijmegen

Nijmeegse bètaopleiders presenteren resultaten op Haags congres 27 mei Bètamalaise! Je kunt er wat aan doen.
Bij de KU Nijmegen stijgen de instroomcijfers van eerstejaarsstudenten voor het vierde jaar op rij. De vooraanmeldingen liggen thans 27% hoger vergeleken met die van het vorig jaar. Landelijk is er een daling van 4%.

In Nederland is er een groot tekort aan bètaopgeleide mensen. Het aanbod blijft ver achter bij de vraag van de arbeidsmarkt. Alle universiteiten kampen met hetzelfde probleem: hoe krijgen we scholieren geïnteresseerd in bètaopleidingen. Betaopleidingen kampen met een slecht imago: alleen de topstudenten zijn geschikt en er is geen aantrekkelijk beroepsperspectief . Ander probleem is dat het vwo slecht aansluit op de opleiding.

Oplossing
De Nijmeegse B-faculteit heeft deze problemen goed bekeken en aangepakt. Grondige heroriëntatie binnen de opleidingen is het resultaat. Door actieve werving en voorlichting op middelbare scholen zijn de scholieren beter geinformeerd. Ze kunnen bijvoorbeeld on-line proefstuderen of contact zoeken met het Exo-steunpunt dat vakinhoudelijke informatie aanreikt voor het maken van profielwerkstukken. Duidelijk wordt gecommuniceerd dat de beroepspraktijk een breed en dynamisch gebied omvat. De opleidingen zijn inhoudelijk en didactisch vernieuwd. Om de aansluiting van vwo op de universitaire opleidingen soepeler te laten verlopen heeft de faculteit een aantal vwo-docenten aangetrokken. Zij zorgen voor een goede begeleiding van de eerstejaars en geven ook een didactische impuls aan de ontwikkeling van het onderwijs. Deze tutorenaanpak heeft ook buiten de universiteit veel erkenning en waardering gekregen.
En als laatste zijn er meerdere mastervarianten ontwikkeld die goed aansluiten op de beroepspraktijk.

Congres 27 mei
Vice-decaan drs. Piet Timmermans van de Nijmeegse Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica wil anderen graag inzage geven in de achtergronden van de toegenomen belangstelling voor de Nijmeegse b-opleidingen. In de hoop dat ook
collega-opleidingsinstituten er hun voordeel mee doen in het belang van de Nederlandse kenniseconomie. Timmermans en decaan prof. dr. Sjoerd Wendelaar Bonga zijn sprekers op het congres ´Onderwijsperspectief in bèta en techniek', dinsdag 27 mei in de Malietoren te Den Haag. Het wordt georganiseerd door de Stichting Axis in samenwerking met de stichting WeTeN, VNONCW, Science Alliance en de KU Nijmegen.

Docenten vaak minder geïnformeerd dan scholieren

Timmermans presenteert in Den Haag recent onderzoek naar opvattingen van docenten en keuzemotieven van scholieren.
Vakdocenten in het vwo kennen zichzelf een belangrijke rol toe bij het enthousiast maken van scholieren voor bètaopleidingen. Zij vinden hun invloed op het keuzeproces van leerlingen groter dan die van vrienden, ouders of voorlichtingsactiviteiten op de universiteit. Maar van de feitelijke vernieuwingen binnen het universitair onderwijs, weten ze veel minder dan de vwo-scholieren. Scholieren zijn vaak beter geïnformeerd over de inhoud van de opleidingen. Zij vinden voorlichtingsdagen en brochures belangrijke informatiebronnen. De mening van de vakdocenten krijgt dezelfde waarde toegedicht als de mening van vrienden of klasgenoten.

Nijmeegse voorlichting draagt bij aan algemene interesse voor b Uit het onderzoek blijkt dat de Nijmeegse voorlichtingsactiviteiten ook een groot effect hebben op de algemene belangstelling voor b-vraagstukken. Opleidingsfolders, het scholierenblad B-for-you (2-maandelijks), en voorlichtingsdagen zijn de grootste beïnvloeders. Na deelname aan een voorlichtingsdag of een andere activiteit blijkt 40% ook daadwerkelijk te kiezen voor Nijmegen. Na deelname aan twee voorlichtingsactiviteiten loopt dat percentage op naar 60 tot 70%. Interessante opleiding, gezelligheid, aantrekkelijke afstudeermogelijkheden, kwaliteit onderwijsfaciliteiten en kwaliteit van aansluiting op vwo blijken belangrijke keuzemotieven voor scholieren. Desgevraagd scoort de Nijmeegse faculteit op de vijftien belangrijkste keuzemotieven bovengemiddeld.

26-5-2003