FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten houdt landelijke ledenraadpleging Akzo Nobel

Morgenochtend dinsdag 27 mei gaat FNV Bondgenoten zijn leden bij Akzo Nobel raadplegen over het vastlopen van het CAO-overleg. De bijeenkomst vindt plaats in Ede. Daar zullen ruim 350 werknemers van Akzo Nobel uit het hele land samenkomen.

FNV Bondgenoten wil tijdens de bijeenkomst zijn leden bijpraten over het CAO-overleg, dat
Akzo Nobel bijna twee weken geleden heeft afgebroken. Het struikelblok is het bedrijfspensioenfonds van Akzo Nobel. FNV Bondgenoten wil het voorstel over het afstoten van het pensioenfonds meteen na het afsluiten van de cao bespreken. De werkgever wil de kwestie juist in de CAO oplossen. 'Het probleem is te ingewikkeld', zegt Ben Roodhuizen, bestuurder FNV Bondgenoten. 'Dit regel je niet even in een paar dagen onderhandelen. Wij zouden geen knip voor onze neus waard zijn als we dit er even doorheen zouden jassen'.

Akzo Nobel wil, net als Philips, af van de onvoorwaardelijke verplichtingen voor de pensioenregeling. Dat is een gevolg van Amerikaanse boekhoudregels. Die schrijven voor dat een onderneming deze verplichtingen in de balans moet opnemen. De directie van Akzo Nobel heeft daarom voorgesteld het bedrijfspensioenfonds los te koppelen en een collectief spaarsysteem in te voeren. Het risico bij het beleggen van het vermogen komt dan helemaal bij de werknemers te liggen. Nu staat het bedrijf nog garant.
Roodhuizen wijst erop dat Akzo Nobel het vermogen van het pensioenfonds eerder met honderden miljoenen heeft afgeroomd. Daar was de vakbond niet gelukkig mee.
In de tweede onderhandelingsronde begon Akzo Nobel alle voorstellen van de vakbond van tafel te vegen alvorens te eisen dat er eerst een akkoord zou moeten komen over de pensioenregeling.