Gemeente Zwolle

Haan terug op Peperbus

De restauratie van de Peperbus vordert gestaag. De vergulde windhaan, die thuis hoort op het topje van de toren, is voorzien van een nieuw laagje bladgoud. Op dinsdag 27 mei zal wethouder Berends de haan weer terugzetten op zijn vertrouwde plaats. Aansluitend onthult wethouder Pot een nestkast voor slechtvalken, zodat deze beschermde vogelsoort hier in de toekomst kan broeden.

Restauratiewerkzaamheden
Met het terugplaatsen van de windhaan is letterlijk het hoogste punt in de restauratie bereikt. Een goed moment om even stil te staan bij de restauratiewerkzaamheden. Als de haan, die op 75 meter hoogte over de stad uit kijkt, weer op zijn oude plek staat kan daarna een gedeelte van de steiger boven het koperen dak gedemonteerd worden. Voor de inwoners van Zwolle komt dan weer een klein gedeelte van de toren beter in het zicht. De komende tijd zal de steiger stukje bij beetje zakken. In de afgelopen maanden zijn hoofdzakelijk werkzaamheden aan de lantaarn (bovenste gedeelte van de toren) verricht. Net zoals aan de gehele toren betreft het voornamelijk restauratie werken aan metselwerk, houten balklagen, natuursteenwerk en ijzerwerken. De houten balustrade vlak bij het koperen dak heeft een loden afdekking gekregen.

Nestkast voor slechtvalken
De Peperbus in Zwolle krijgt een landelijke primeur. Het is de eerste Nederlandse kerktoren waar een nestkast voor slechtvalken wordt geplaatst. Dit is een initiatief van de Werkgroep Slechtvalk Nederland (WSN). Deze werkgroep werkt sinds 1993 hard aan het herstel van de slechtvalkpopulatie in Nederland. Wethouder Pot zal dinsdag de nestkast officieel onthullen. Wellicht benut een paartje slechtvalken in de toekomst de nestkast hoog op de Peperbus.


---