Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

27-05-2003
Incidenten bestrijdingsplan Braassemmermeer

De gemeenten Alkemade en Jacobswoude en de hulpverleningsdiensten van de veiligheidsregio Hollands-Midden hebben een uniek initiatief ontplooid. Zij hebben zich verdiept in de mogelijke ongevallen die kunnen plaatsvinden op het Braassemermeer, de risico´s, die zich hierbij kunnen voordoen en hoe hier in de allereerste uren moet worden opgetreden. Dit plan is vorige week gepresenteerd en een convenant is door de burgemeesters van Alkemade en Jacobswoude ondertekend.

In geval van een incident op het Braassemermeer is het van belang dat de hulpverleningsdiensten gezamenlijk optreden. Verder is het bepalen van de aard en omvang van een zwaar ongeval gekoppeld aan het vaststellen van een behandelplaats aan de vaste wal een eerste prioriteit. Dit plan voorziet daarom in een aantal behandelplaatsen afhankelijk van de plaats van het ongeval, routeafzetting, verkeerscirculatieplan, inrichting opvanglocaties.

Omdat de behandelplaatsen gerelateerd zijn aan de plaats van het ongeval en niet noodzakelijkerwijs aan het grondgebied van een gemeente, is ook voorzien in een convenant tussen de burgemeesters van Alkemade en Jacobswoude. Afhankelijk van de door de hulpverleningsdiensten te kiezen behandelplaats wordt één van beide burgemeesters coördinerend burgemeester, waarbij beiden wel nauw overleg voeren.