Partij van de Arbeid

27-05-2003

Een groep PvdA'ers trok er weer op uit om in het kader van de lopende campagne Meer Rood op Straat met de Amsaterdammer in contact te treden. Hier een verslag van de Rood op Straat-dag in Amsterdam Noord van achtereenvolgens Peter Klerks en Amma Asante

(Peter Klerks:)

Tijdens de gesprekken met het publiek in het winkelcentrum Molenwijk werden de volgende zaken genoemd.

Het merendeel van de circa 15 mensen die ik aansprak toonde zich voornamelijk tevreden over het leven in de wijk. Er waren wel kleinere irritaties, zoals parkeerproblemen en hangjeugd, maar over het geheel genomen is het in de Molenwijk leefbaar en veilig. Wel merkten meerdere respondenten op dat ze zich s avonds niet meer buiten waagden en zich ook onveilig voelden als er buiten het winkelcentrum gepind moet worden. Dit mede naar aanleiding van enige berovingen die hebben plaatsgevonden, waar de politie overigens goed op gereageerd heeft.

Opvallend is dat meerdere mensen die ik aansprak zelf aangaven zich actief te bemoeien met hun omgeving, door overlastgevers aan te spreken, op vergaderingen van woningcorporatie e.d. te komen, fotos te maken van overlastsituaties voor dossiervorming, frequent contact te onderhouden met de buurtregisseur, etc. Dit lijken me duidelijke indicatoren van onderlinge betrokkenheid en sociale controle.

De beheerder van het Molenhuis vertelde dat er de laatste maanden vaak ruiten zijn ingegooid. De politie zou vier aanhoudingen hebben verricht. Het centrum heeft inmiddels rolluiken. Ook bij het winkelcentrum en andere locaties zouden met regelmaat ruiten sneuvelen.

In Tuindorp Oostzaan wordt door meerdere mensen geklaagd over overlast door hangjeugd. Het zou volgens enkele bewoners voornamelijk om allochtone jongeren gaan die s avonds tot laat op straat hangen door gebrek aan toezicht thuis. De politie zou onvoldoende actief op telefoontjes hierop reageren. Een moeder + puberzoon stelde dat er te weinig voorzieningen zijn waar de jeugd zelf in is geïnteresseerd. Ook in de scholen zou meer moeten worden geïnvesteerd (kwaliteit leerkrachten, omgeving, schoonhouden, lesmateriaal).

Enkele senioren gaven aan dat vroeger de trombosedienst in het medisch centrum kwam, maar dat hun ruimte was overgenomen, zodat patiënten die moeilijk ter been zijn nu ver weg naar een andere plek moeten. Volgens hen zou het goed zijn om de trombosedienst in het Molenhuis te laten werken, daar zou gelegenheid voor zijn. Eerder zou het CDA hier iets aan doen, maar daar heeft men niets meer van gehoord.

Meerdere mensen spraken hun irritatie uit over de parkeersituatie, waarbij er betaald moet worden voor bewonersparkeren. Daarnaast waren er specifieke irritaties, bijv. van een gehandicapte man die 311 Euro moest betalen voor een invalidenparkeerpaal bij zijn huis. Ook beklaagde hij zich er over dat bij het winkelcentrum vaak werd geparkeerd op de invalidenparkeerplaats door mensen die "effe een boodschapje moeten doen".

Meerdere mensen melden dat de laatste jaren door bepaalde personen en families afval vanaf de balkons wordt gegooid. Een echtpaar meende dat de vervuiling begonnen was toen er halverwege de jaren negentig na de vliegramp veel mensen uit de Bijlmer naar Noord waren verhuisd.

Er waren enkele zeer specifieke, lokale klachten zoals over een asociale familie van een vader en twee zonen die in de hoogbouw een handel in (gestolen) brommers dreef en zelfs de lift vast zou zetten om daarin te sleutelen. De politie zou er al een jaar mee bezig zijn en nu proberen om hen via de woningcorporatie eruit te laten zetten.

Een bewoner van de Pomonastraat klaagde dat er voortdurend fietsers bij hem voor de deur over de stoep reden, wat volgens hem verholpen zou kunnen worden door een stukje fietspad aan te leggen.

(Amma Asante):

Het verdwijnen van postkantoor in het winkelcentrum waar we waren, wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Met name de oudere mensen die ik sprak vinden het jammer. Hoewel een aantal taken van de PTT zijn ondergebracht bij de drogist is er een gemis aan een echt postkantoor. Er is een pinautomaat, maar die staat buiten waar het niet altijd even veilig pinnen is. In het winkelcentrum is bovendien al twee keer ingebroken. Een andere vrouw die ik sprak had geen goed woord over voor het nieuwe kabinet. Zij heeft een WAO uitkering en haar man is bijna met pensioen. Ze vindt de woning waar ze woont te klein en bovendien ontbreekt het in de omgeving aan voorzieningen voor zowel ouderen als voor kinderen. Nu gaat ze eens in de zoveel tijd met haar kleinkinderen en de kinderen van de buren naar de kinderboerderij. Het is jammer dat er 's avond ook geen gelegenheid is waar de mensen naar toe zouden kunnen; om een krantje te lezen, een praatje te maken of een hapje te eten. Haar suggestie is dat het gehandicaptenpark hiervoor mogelijkheden biedt, maar deze is helaas 's avonds gesloten. Een andere meneer vond het wel meevallen met de criminaliteit en verval van normen en waarden. Hij vindt het zeer opvallend dat er continu negatieve berichtgeving is over Marokkaanse jongeren. Bij hem in de buurt heeft hij er in ieder geval geen last van. Het doet hem nog veel deugd om te zien dat er bijvoorbeeld ook nog steeds mensen zijn die stoppen voor een zebra-pad! Het valt uiteindelijk wel mee met het verval van normen en waarden, vindt hij.

Marcel Duyvestijn