Actueel

Beveiliging gerechtsgebouwen aangescherpt

Bron: Raad voor de rechtspraak 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 27-05-2003

Het is wenselijk dat bezoekers van gerechtsgebouwen worden gecontroleerd op bezit van wapens. Dat stelt de Raad voor de rechtspraak na een onderzoek naar de veiligheid in gerechtsgebouwen. Aanleiding voor het onderzoek vormden enkele geweldsincidenten in januari waarbij een dode en een zwaargewonde vielen.

Een werkgroep heeft de afgelopen maanden in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie onderzoek verricht naar de beveiliging van de gerechtsgebouwen. In haar eindrapport concludeert de werkgroep dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de veiligheid in de gerechtsgebouwen te verbeteren: "Verharding van de maatschappij leidt onvermijdelijk tot een toename van verbaal naar fysiek geweld en agressie. Hierdoor is er sprake van een hoger risico op geweldsincidenten in gerechtsgebouwen dan totnogtoe werd ingeschat."

Directe aanleiding van het onderzoek vormden enkele geweldsincidenten die plaatsvonden op woensdag 29 januari 2003. Op `zwarte woensdag' gijzelde een verdachte in het gerechtsgebouw Arnhem een officier van justitie en trachtte een andere verdachte in de rechtbank Assen zich met een mes van het leven te beroven. De gebeurtenissen leidden tot de instelling van genoemde werkgroep met als opdracht de huidige beveiliging in kaart te brengen en mogelijke verbeterpunten voor te stellen.

Belangrijke aanbevelingen van de werkgroep zijn:


- Verbetering van controle op de aanvoer van gedetineerden. Op dit moment is er geen sprake van een garantie dat gedetineerden `schoon' worden aangeleverd. Er dient een verscherpte controle plaats te vinden van gehechten op het bezit van ongewenste goederen alvorens zij ter zitting worden voorgeleid. De controle kan bestaan uit een detectiepoortje in combinatie met fouillering.


- Formulering van een eenduidig beleid inzake het dragen van wapens door de parketpolitie. Het eindoordeel over de wenselijkheid van gewapend toezicht is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de politie zelf en dient in samenspraak met de Minister van Binnenlandse Zaken te worden bepaald.


- Verscherpte controle op bezoekers van gerechtsgebouwen. De controle op het publiek zal geïntensiveerd worden door een combinatie van een detectiepoortje en x-ray scanstraat voor bagage.

De vergadering van presidenten van rechtbanken en appèlcolleges, de Raad voor de rechtspraak en het College van procureurs-generaal hebben zich in eerste instantie achter de voorstellen van de werkgroep geschaard.
Voor het aanbrengen van verbeteringen in de veiligheid is op dit moment binnen de begrotingen van het openbaar ministerie en de rechtspraak geen extra budget beschikbaar. De Raad voor de rechtspraak heeft bij de minister voor dit jaar een claim ingediend van EUR 5 mln. en de komende jaren EUR 3 mln. ten behoeve van het uitvoeren van de veiligheidsmaatregelen. Het is nog onzeker of dit bedrag daadwerkelijk beschikbaar wordt gesteld.


---

---
Voor nadere informatie: Raad voor de rechtspraak, Anke Pouw, tel. (070) 361 97 10 of Michiel Boer, tel. (070) 361 97 58.