Openbaar Ministerie

Almelo, 27 mei 2003

Geen volledig nieuw onderzoek vuurwerkramp

Het Tolteam van de politie Twente zal geen volledig nieuw onderzoek opzetten naar de oorzaak van de brand en ontploffingen op 13 mei 2000 op het terrein van S.E. Fireworks. Wel zullen relevant te achten signalen die bij de politie binnenkomen nog onderzocht worden, zoals dit afgelopen tijd ook steeds het geval is geweest. Nog steeds werkt een vijftal rechercheurs aan het natrekken van binnengekomen tips.

Zoals bekend heeft het Hof Arnhem op 12 mei j.l. uitspraak gedaan in de strafzaken die voortvloeiden uit de vuurwerkramp en daarbij de verdachte van brandstichting vrijgesproken. De leiding van het Tolteam en het Openbaar Ministerie Almelo hebben zich uitvoerig beraden op de vraag of nieuw onderzoek naar de oorzaak van de brand zinvol en dus wenselijk zou zijn.

Het OM en de politie Twente zijn zich er voortdurend van bewust dat er bij de slachtoffers een grote en terechte behoefte bestaat aan duidelijkheid over het ontstaan van de ramp. Deze behoefte bestaat uiteraard ook bij het Openbaar Ministerie en bij de politie Twente. Echter, onder de huidige omstandigheden zijn er onvoldoende aanknopingspunten voor zinnig verder onderzoek. In dit verband wordt erop gewezen dat ook het Hof in zijn uitspraak tot de conclusie komt dat 'waar geen steen meer op de andere staat, het moeilijk is om de onderste steen boven te krijgen'.

Het Tolteam, de leiding van de politie regio Twente en het OM Almelo zijn van mening dat er grondig en volledig onderzoek is verricht en dat alle beschikbare aanwijzingen intensief en zorgvuldig zijn uitgerechercheerd. Dit geldt ook voor het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van personeelsleden van S.E. Fireworks bij het ontstaan van de brand. Het Openbaar Ministerie is van mening dat hiervoor, ondanks de inzet van vergaande opsporingsmiddelen, onvoldoende aanwijzingen zijn gevonden.

Mochten er nog relevante indicaties over het ontstaan van de brand bij de politie binnenkomen, dan zullen deze vanzelfsprekend onmiddellijk worden onderzocht.