MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

26-05-2003
MKB-Nederland: unanieme EU-besluitvorming doodsteek voor noodzakelijke BTW harmonisering
MKB-Nederland bepleit EU-besluitvorming door een (gewogen) meerderheid van stemmen in plaats van het huidige besluitvormingsproces op het terrein van de indirecte belastingen, dat uitgaat van unanimiteit van stemmen. Dit zal de besluitvorming in de EU aanzienlijk bespoedigen, zeker nu de EU wordt uitge-breid van 15 naar 25 landen. Voor een goede werking van de interne markt moet vooruitgang worden geboekt op een aantal langslepende dossiers, zoals harmo-nisatie van de BTW en verlaging van de BTW op arbeidsintensieve diensten.
Deze week besluit de plenaire vergadering van de Europese Conventie over een aantal Europese grondwetsartikelen terzake EU-besluitvorming, waarover het presi-dium van de Conventie vrijdag j.l. voorstellen heeft gedaan. MKB-Nederland vindt dat besluitvorming door een meerderheid van de EU wel beperkt moet blijven tot de onderwerpen omzetbelasting, accijnzen en andere vormen van indirecte belastingen. Echter, de voorstellen van het presidium om alleen voor administratieve samen-werking, fiscale fraude en belastingontduiking meerderheidsprocedures toe te laten, gaat MKB-Nederland niet ver genoeg. MKB-Nederland doet een dringend beroep op de Nederlandse vertegenwoordigers in de plenaire Conventievergadering zich volgende week maximaal in te zetten voor een (gewogen) meerderheidsprocedure voor de indirecte belastingen.

Op dit moment is het met het Europa van 15 lidstaten al buitengewoon moeilijk of onmogelijk tot overeenstemming te komen op dossiers terzake harmonisatie van belastingen. Zo is er tien jaar na invoering van de interne markt nog steeds geen goed geharmoniseerd Europees BTW-stelsel. In de uitvoering van het huidige stelsel ondervinden mkb-ondernemers nog steeds grote administratieve belemmeringen in het grensoverschrijdend verkeer van goederen.

MKB-Nederland heeft aan den lijve ondervonden hoeveel tijd en energie er gestoken moet worden in besluitvorming over bijvoorbeeld de BTW-vermindering op arbeidsintensieve diensten. Continuering van het huidige experiment met verlaagde BTW is onder het huidige systeem van unanieme besluitvorming volstrekt ongewis, terwijl meerderheidsbesluitvorming tot een snel en beter resultaat zou leiden.

MKB-Nederland ondersteunt de aanbeveling van de "werkgroep economisch bestuur" van de Conventie, die ervoor pleitte de tarieven, minimumnormen en grondslagen in de indirecte belastingen verder tot elkaar te brengen, zonder oplegging van een uniform belastingsysteem. Ook hiervoor zijn wijzigingen in de huidige besluitvormingsprocedures noodzakelijk.

Informatie: mr. J.G.S. Warmerdam