Keuringsdienst van Waren

Landelijke alcoholcontrole VWA/Keuringsdienst van Waren

Datum: 27-5-03
De VWA/Keuringsdienst van Waren heeft het afgelopen weekeinde een landelijke alcohol-leeftijdsgrenzen-controle gehouden. Daarbij werd streng gecontroleerd op de naleving van de Drank- en Horecawet. De nadruk lag op de controle op de verstrekking van alcohol aan jongeren. Er is 24 maal proces verbaal opgemaakt.

In navolging van de landelijke alcoholcontroles door de politie heeft de VWA/Keuringsdienst van Waren afgelopen weekeinde door heel Nederland 241 bedrijven gecontroleerd op het naleven van de Drank- en Hoercawet. Er is met name daar gecontroleerd, waar veel jongeren komen. Tevens is gecontroleerd op het naleven van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak. Ook een aantal andere voorschriften in het kader van de Drank- en Horecawet, zoals de aanwezigheid van een leidinggevende, het ontbreken van aanduidingen voor leeftijdsgrenzen en de aanwezigheid van een rechtsgeldige vergunning kwam aan de orde.

In totaal werden 88 overtredingen geconstateerd. Er zijn 21 processen verbaal opgemaakt in het kader van de Drank- en Horecawet en 3 in het kader van de Tabakswet. Er zijn 64 schriftelijke waarschuwingen gegeven.

Naast deze actie zijn de eerste vier maanden van 2003 zijn vele honderden bedrijven gecontroleerd op de verstrekking van alcohol aan jongeren. Dit gebeurde naar aanleiding van klachten en tips uit de samenleving en tijdens reguliere inspecties. Hiervan bleken 60 bedrijven zich niet te houden aan de geldende leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol. Tegen alle 60 overtreders is proces verbaal opgemaakt. Het betrof 47 discotheken/cafes/buurthuizen, 10 supermarkten en 3 slijterijen.

In de Drank- en Horecawet en Tabakswet zijn strenge regels opgenomen over de verstrekking van alcohol en tabak aan jongeren. Voor zwak alcoholhoudende drank (

Klachten over verstrekking van alcohol of tabak aan jongeren kunnen gratis gemeld worden bij de Warenklachtenlijn van de VWA/Keuringsdienst van Waren, telefoonnummer 0800-0488.

De Drank- en Horecawet heeft als uitgangspunt een verantwoorde verstrekking van alcohol, met als doel het voorkomen van gezondheidsrisico's en maatschappelijke problemen door misbruik van alcoholhoudende dranken.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is de nieuwe overheidsorganisatie die zich bezig houdt met voedselveiligheid en productveiligheid. De VWA heeft 2 werkmaatschappijen: Keuringsdienst van Waren en Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. Het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecswet en de Tabakswet wordt vanuit de VWA uitgevoerd door de Keuringsdienst van Waren.