Politie Amsterdam-Amstelland

Buitenfunctiestellingen

26-5-2003. De korpsleiding van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland heeft vorige week drie politiemensen buiten functie gesteld. Het gaat om een 36-jarige brigadier en een 29-jarige hoofdagent, werkzaam in het binnenstadsdistrict en een 29-jarige hoofdagente werkzaam aan het zesde district. Het besluit is genomen op grond van de verdenking van het gebruik en onderling verstrekken van XTC-pillen en GHB, middelen die verboden zijn op grond van de Opiumwet. Eén en ander kwam aan het licht tijdens een intern onderzoek. Voor zover nu bekend zijn de verdovende middelen buiten diensttijd aangeschaft en gebruikt.
---

Open dag bureau Rivierenbuurt

foto bureau

Wijkteam Rivierenbuurt, Pr. Kennedylaan 11

26-5-2003. Wijkteambureau Rivierenbuurt zet op zaterdag 31 mei van 10.00 tot 15.00 uur de deuren open voor het publiek. Op deze dag kunnen bezoekers onder andere deelnemen aan een rondleiding door het politiebureau. Verschillende politieonderdelen zijn aanwezig, zoals de beredenen, hondengeleiders, ongevallendienst en de verkeerspolitie.

Er valt binnen en buiten van alles te zien en te doen. Zo zijn er diverse politievoertuigen, waaronder een waterwerper aanwezig. Een ambulance van de GG&GD en een dierenambulance vallen te bewonderen, evenals een nieuw voertuig van de inspectie Verkeer & Waterstaat. Ook de brandweer is aanwezig in volledige uitrusting. Zelfs de helikopter van het KLPD vliegt over het bureau heen. De mensen die wel eens willen weten hoe het nemen van vingerafdrukken in zn werk gaat, kunnen dit aan den lijve ondervinden. In het bureau vertellen politiemensen over wapens, het vastleggen van vingerafdrukken en de gevaren van drugs. Popcorn en suikerspinnen zijn gratis te verkrijgen voor de bezoekers en voor de kinderen zijn er een springkussen en een speeltoestel. Kortom, een leuke en interessante dag voor jong en oud.
---

Twee gewonden bij schietpartij
26-5-2003. Zaterdagavond kort voor elf uur heeft een schietpartij plaatsgevonden in de flat Groeneveen in Amsterdam Zuidoost. Twee mannen raakten hierbij lichtgewond. Eén van hen is in een ziekenhuis opgenomen. Twee mannen, waaronder één van de slachtoffers, zijn aangehouden. Vermoedelijk is een ruzie de aanleiding voor het schietincident. De recherche heeft de zaak in onderzoek. Gesluierde vrouwen doen overval
26-5-2003. Zaterdagmiddag rond tien over twaalf werd een gewapende overval gepleegd op een winkel in huishoudelijke artikelen aan de Johan Huizingalaan door twee gesluierde vrouwen.Alleen hun ogen waren zichtbaar. Enkele personeelsleden werden met vuurwapens bedreigd. Zij werden gedwongen geld af te geven. Met geld en enkele goederen maakten de dames zich uit de voeten. De technische recherche heeft een sporenonderzoek gedaan.

Werken bij de politie

24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

---


---

Aanpak Stationseiland succesvol

13-5-2003. Sinds begin maart is er een groot samenwerkingsverband gestart om overlastveroorzakers op het Stationeiland aan te pakken. Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant waarbij betrokken zijn: de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, de Dienst Spoorwegpolitie van het KLPD, het Openbaar Ministerie, de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Amsterdam Centrum, de Nederlandse Spoorwegen, de GG en GD, het GVB en Connexxion. Naast gezamenlijk actief toezicht worden er inspanningen verricht op gebied van preventie, repressie en serviceverlening met als doel een veilig en schoon Stationseiland voor reizigers, passanten en personeel.

Resultaten
Het samenwerkingsverband heeft sinds de start de volgende resultaten opgeleverd:

Politie
1256 processen-verbaal; 161 aanhoudingen (waaronder 10 harddrugdealers); 178 stationsverboden voor één dag; 211 achtuurs-verwijderingsbevelen.

GVB
625 processen-verbaal; 216 boetes; 10 aanhoudingen.

GG&GD
120 keer hulpaanbod aan doelgroepleden; 24 daarvan hebben hulp geweigerd; daarvan zijn er 7 aangehouden voor strafbare feiten en naar Dwang- en drangtraject;

Justitie
7 keer verplicht justitieel hulpverleningstraject opgelegd.

De hulpverlening kon succesvol werken omdat het Openbaar Ministerie onwilligen in dwang- en drangtrajecten kon opnemen.

250.000 reizigers
Dagelijks bezoeken 250.000 reizigers het Stationseiland Amsterdam Centraal. Deze mensen werden regelmatig geconfronteerd met overlastveroorzakers. De overlast is voornamelijk drugsgerelateerd. De gemeentelijke, justitiële, landelijke en particuliere diensten en organisaties deden ieder voor zich al het nodige om de overlast te beperken of te bestrijden. Maar na uitvoerig overleg is er besloten om samen de strijd aan te gaan om de problemen op te lossen.

Inmiddels is het project twee maanden van start en door de effectieve aanpak is het duidelijk geworden dat de overlast behoorlijk aan het teruglopen is; de sfeer is een stuk gemoedelijker, zoals een passant recent opmerkte.

Noord-Zuidlijn
Het Stationseiland zal in de toekomst een nog veel belangrijker vervoersknooppunt worden, onder andere door de komst van de Noord-Zuidlijn en de vernieuwing en (her)indeling van het station. De partners van het convenant stemmen dan ook regelmatig af met de Coördinatie Stationseiland . Deze groep coördineert alle bouwactiviteiten op het Stationseiland op het gebied van planvorming, uitvoering, planning en communicatie. Voor meer informatie kunt u terecht in het Informatiecentrum op Stationsplein 7.