Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Adoptie vanuit Cambodja opgeschort

Annette Dijkstra
070 370 4888

4315
27.05.03


Adopties vanuit Cambodja worden met onmiddellijke ingang opgeschort. Dit besluit is genomen omdat de procedure op een aantal belangrijke punten niet voldoet aan de vereisten.
Op verzoek van het ministerie van Justitie heeft de Nederlandse ambassade in Thailand onderzoek gedaan naar de adoptie-procedure in Cambodja.
Hieruit blijkt dat deze procedure op een aantal belangrijke punten niet voldoet aan de vereisten. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om de status van een kind (wees, verlaten door de biologische ouders) vast te stellen. In het door corruptie geteisterde Cambodja is een geboortebewijs of een bewijs van verlatenheid voor een zeer gering bedrag te verkrijgen. Hiermee kan de opname van kinderen in een kindertehuis of adoptiecentrum worden geformaliseerd. Ondertussen is bekend dat het voorkomt dat kinderen van hun zeer arme biologische ouders worden gekocht voor de prijs van 20 tot 100 USD door adoptiebemiddelaars. Tevens meldt de ambassade dat de biologische ouders vaak onbekend zijn met de adoptieprocedure of zelfs niet weten dat het afgestane kind voor interlandelijke adoptie in aanmerking komt.

In de rapportage wordt verder aangegeven dat in Cambodja de medewerkers van het ministerie dat zich bezighoudt met adoptie geen pleeggezinnen meer zoeken. Ook zetten ze zich niet in voor binnenlandse adopties, hetgeen de eerste stap dient te zijn. Momenteel is Interlandelijke adoptie de eerste optie.
Er bestaat geen officieel tarief voor adoptie in Cambodja. Uit de gesprekken van medewerkers van de ambassade zou door adoptiefouders in totaal tussen de 5.000 en 20.000 USD per adoptie worden betaald. Het te betalen bedrag staat niet van tevoren vast. Voor een aantal betalingen wordt geen ontvangstbewijs verstrekt. Op basis van de rapportage heeft minister Donner van Justitie de conclusie getrokken dat de adoptieprocedure in Cambodja ernstig afwijkt van de uitgangspunten en waarborgen geformuleerd in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind en het Haags Adoptieverdrag is. Om die reden is besloten om met onmiddellijke adoptie uit Cambodja op te schorten tot nader order.

In samenwerking met Unicef wordt in Cambodja momenteel gewerkt aan het opstellen van een wet voor interlandelijke adoptie. Wanneer deze wet gereed is of wanneer daar eerder aanleiding toe bestaat, wordt het schorsingsbesluit heroverwogen.

---

27 mei 03 10:51