Amsterdam Airport Schiphol

Parkeergarage P1 uitgebreid

Persbericht / Press Release
Schiphol d.d.
27 mei 2003

Parkeergarage P1 op Schiphol Centrum is onlangs uitgebreid met ruim 2650 parkeerplaatsen. Daarvan zijn 1711 plaatsen bestemd voor passagiers en bezoekers van Schiphol, ruim 830 voor bezoekers van het WTC Schiphol Airport en 108 voor het Hilton Hotel. Met de uitbreiding is de capaciteit van de garage verdubbeld tot ruim 5600 parkeerplaatsen. Met dit aantal is P1 de grootste parkeergarage van Nederland. Op 14 april j.l. is het nieuwe gedeelte van P1 al voor een deel in gebruik genomen, binnenkort zal het resterende deel in gebruik komen.

Veiligheid
In het nieuwe gedeelte van de parkeergarage zijn voor de veiligheid van de gebruikers 46 camera's geplaatst. Bovendien is de verlichting in de garage verbeterd doordat de lichtarmaturen lager zijn opgehangen dan in het bestaande gedeelte van de garage.

Nieuwste betaalautomaten
In het nieuwe gedeelte van de parkeergarage staan zeven zogenaamde cashless betaalautomaten waarmee je zowel met een chipknip, pinpas als met een creditcard kunt betalen. Het zijn de eerste betaalautomaten met deze combinatie van betalen in Nederland.

Met Creditcard in- en uitrijden
Op de parkeerterreinen van Schiphol is het mogelijk om bij het in-en uitrijden gebruik te maken van een creditcard. Er wordt dan geen kaartje getrokken omdat het parkeren door middel van de creditcard wordt betaald. Om het gebruik van creditcards bij het in- en uitrijden te stimuleren op P1, zullen er de komende zomer diverse acties plaatsvinden, waarbij ondermeer cadeaubonnen voor Schiphol Plaza worden uitgedeeld.

Rijnummers
Om de auto in de grote parkeergarage gemakkelijk te kunnen terugvinden zijn er aan de pictogrammen op de parkeerdekken (o.a.van een tulp, een koe of een vuurtoren) rijnummers toegevoegd. Deze rijnummers zijn onafhankelijk van de etage waarop je je bevindt, doordat elk rijnummer in de garage maar 1 keer voorkomt.

Schiphol Real Estate
De uitbreiding van de parkeergarage P1 ligt deels onder de vier torens van het nieuwe gedeelte van het WTC. Schiphol Real Estate (SRE), de vastgoeddochter van Schiphol is opdrachtgever voor de bouw van de uitbreiding van het WTC en parkeergarage P1. Met dit totale project is een bedrag van ongeveer 135 miljoen gemoeid waarvan 63 miljoen euro bestemd was voor de uitbreiding van P1.

049-2003/ms

---- --