Ministerie van Justitie

Internetportal over strafrecht en criminaliteit: rechtenslecht.nl 27 mei 2003

Het Openbaar Ministerie (OM) lanceert vandaag een eigen startpagina over strafrecht en criminaliteit: www.rechtenslecht.nl. Deze internetpagina is de toegangspoort voor alle pagina's op het wereldwijde web die informatie bieden op dit brede terrein.

Het OM lanceert www.rechtenslecht.nl omdat er tot nu toe op internet nog geen portaal bestaat dat toegang biedt tot het brede spectrum van onderwerpen dat te maken heeft met criminaliteit, veiligheid en strafrecht. De inhoud van www.rechtenslecht.nl varieert van jeugdcriminaliteit tot plukze, slachtofferhulp, corruptie en de webadressen van de internationale organisaties die zich bezighouden met het (straf)recht.

De internetpagina moet tevens de portaal vormen voor alle organisaties in ons land die tezamen de strafrechtketen vormen. Dat loopt van de politie tot het Openbaar Ministerie, de rechtsprekende macht, HALT Nederland, de reclassering en de justitiële inrichtingen, zeg maar de huizen van bewaring en de gevangenissen.

Een speciale vermelding waard is de rubriek 'Van Bajestaal tot Boetebase'. In deze rubriek enkele parels van het internet. Wat betekent in de bajes het woord badmeester, hoe bereken je je eigen boete, hoe komt een officier van justitie tot zijn strafeis, het gevangenismuseum, de cartoon 'De Rechter'? De site www.rechtenslecht.nl is niet 'af'. De redactie van de moedersite, www.om.nl, is druk bezig om alle sites op het veelomvattende terrein van strafrecht en criminaliteit te scannen, te onderwerpen aan een kritische blik en eventueel toe te voegen aan het portaal.