Provincie Zuid-Holland

Persbericht

27-05-2003
Optimale bestuurlijke organisatie in regio wordt uitgangspunt voor herindeling Warmond en omgeving.
College van GS wil ook oordeel vormen over bestuurskracht overige gemeenten in de regio.

Niet de wenselijkheid van een herindeling van de gemeente Warmond maar een optimale bestuurlijke organisatie in de regio moet het uitgangspunt worden voor de herindeling van Warmond en omgeving. Dit schrijft het College van Gedeputeerde Staten in een brief aan de Colleges van B en W van Warmond, Oegstgeest, Sassenheim, Voorhout, Alkemade, Leiderdorp en Leiden.

In het coalitieakkoord 2003-2007 "Ruimte voor Zuid-Holland" is opgenomen dat de bestuurlijke kwaliteit van het lokale bestuur moet worden veilig gesteld aan de hand van een aantal kwaliteitscriteria. Een van deze, eerder door Provinciale Staten vastgestelde, kwaliteitscriteria luidt dat het lokaal bestuur, gerekend over een langere periode, in staat moet zijn om naast lokale vraagstukken ook regionale vraagstukken op te pakken.
Het vorige College van GS hanteerde nog de wenselijkheid van een herindeling van Warmond als uitgangspunt en sloot geen enkele samenvoegingvariant uit.
Het nieuwe College van GS wil zich eerst een oordeel vormen over de bestuurskracht van alle betrokken gemeenten in de regio in onderlinge samenhang en dan pas met een voorstel komen voor een volgende stap in het arhi-traject Warmond en omgeving.

Overleg
De betrokken gemeenten hebben daarom een uitnodiging ontvangen om op 10 juni as. met een delegatie van Gedeputeerde Staten van gedachten te wisselen over de paragraaf bestuurlijke kwaliteit van het coalitieakkoord 2003 - 2007 en de consequenties daarvan voor de bestuurlijke toekomst van de gemeenten.