Gemeente Capelle a/d IJssel

Voorjaarsnota: college ziet kans speerpunten te continueren

Op donderdag 22 mei 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders de Voorjaarsnota 2003 vastgesteld. Deze Voorjaarsnota ligt geheel in lijn met het Collegewerkplan en de begroting 2003. Het college is verheugd over het feit dat zij er in is geslaagd om de belangrijkste beleidsvoornemens als Veiligheid, Sociale Cohesie en kwaliteit van de Buitenruimte te continueren en verder uit te bouwen. Ook de plannen voor Stadswachten en Brede School worden voortvarend voorgezet. Dit ondanks de onzekerheid over de gevolgen van het beleid van het nieuwe kabinet voor de gemeente en ondanks de overal voelbare economische teruggang.

Het collegewerkplan was bij het opstellen van de voorjaarsnota het uitgangspunt voor het college. Sinds het collegewerkplan hebben nieuwe zaken om aandacht gevraagd. Het college is erin geslaagd om voor een beperkt aantal van die zaken en voor een aantal onvermijdbare extra uitgaven middelen te vinden zonder dat dat ten koste ging van het collegewerkplan. Deze middelen komen merendeels uit de lagere rente en voor een deel uit het overschot op de jaarrekening 2002. Een deel van de nieuwe wensen heeft het college niet kunnen honoreren omdat de middelen ontbreken en de onzekerheden groot zijn. Het college is onder deze omstandigheden voorzichtig gebleven.

Bekend is dat de landelijke overheid zal bezuinigen en dat deze bezuinigingen ook gevolgen zullen hebben voor de algemene uitkering uit het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron. Het college verwacht dat bij de begrotingsbehandeling in het najaar de gegevens over de algemene uitkering wel beschikbaar zullen zijn. Ook Capelle aan den IJssel zal er niet aan ontkomen haar financiën hierop af te stemmen. Naast deze Voorjaarsnota zal daarom ook de behandeling van de begroting 2004 een belangrijk moment in het financiële jaar worden.

Van de belangrijkste zaken die het college wil honoreren volgt hieronder een korte opsomming.

- Formatie integraal veiligheidsbeleid. Juist nu het gemeentelijk veiligheidsbeleid vorm begint te krijgen met een goede integrale aanpak door een goede samenwerking met o.a. politie, Stichting Jongerenwerk en Openbaar Ministerie, is het belangrijk dat de huidige bezetting gehandhaafd blijft. Het college stelt voor 55.000 vrij te maken om een projectleider Integraal Veiligheidsbeleid in de begroting te verwerken.

- Brede school netwerk (BSN). Op verzoek van de raad is in de startnotitie Ontwikkeling Brede School Netwerken uitgegaan van het ontwikkelen van 6 netwerken. Tot nu toe is het college uitgegaan van het opzetten van 5 netwerken. Voor de zesde BSN is vanaf 2005 structureel een bedrag van 106.000 nodig.

- Ondersteuning raad. De omvang van de huidige griffie (2,5 fte) blijkt niet voldoende te zijn om aan de vraag vanuit de raad te voldoen. Het college heeft daarom besloten om de griffie uit te breiden met 1 fte. Daarnaast is er budget gecreëerd voor bevordering van de deskundigheid, voor representatie en voor communicatie van de raad en voor onderzoek. Totaal ca. 100.000.
- Ontwikkeling beleid wijk- en buurtbeheer. In het kader van de herbezinning op het wijk- en buurtbeheer heeft het college besloten alvast 90.000 vrij te maken voor de ondersteuning van de bewoners.
- Peuterspeelzaal Fascinatio. In de wijk Fascinatio wordt op dit moment gewerkt aan de realisering van een multifunctioneel centrum. Gelet op de verwachte samenstelling van de wijk en de behoefte aan een peuterspeelzaal binnen de aangrenzende wijk s-Gravenland is een peuterspeelzaal groep in Fascinatio gerechtvaardigd. De kosten voor de inkoop van een extra groep in Fascinatio zijn vanaf 2005 38.000 op jaarbasis.

- Beeldbepalende monumenten. Een aantal beeldbepalende kunstwerken zijn dringend aan restauratie/onderhoud toe. Als urgente voorbeelden noemt het college onder meer het beeld Groeivorm aan de Koggerwaard en Drie abstracte figuren aan de Merellaan 356. Het college stelt voor eenmalig 75.000 te gebruiken voor het herstellen van de kunstwerken en het opstellen van een
meerjaren-onderhoudsplan.

- Inpikgroen. De kosten voor het terugvorderen van ingepikt openbaar groen blijken niet op te wegen tegen de opbrengsten van verkopen van grond. Slechts minder dan 20% van de inpiksituaties komt voor verkoop in aanmerking. Het college stelt voor de komende drie jaar jaarlijks 65.000 te gebruiken voor het handhaven van het gemeentelijk eigendom.

De Voorjaarsnota wordt behandeld tijdens de commissievergaderingen van 2 tot en met 5 juni en in de raadsvergadering van 23 juni 2003.