AutoRai

27-5-2003

Winst Kia Motors Corporation stijgt 43 procent

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft Kia Motors Corporation uitstekende financiële resultaten geboekt. Dankzij de grote vraag naar zowel de offroad- en vrijetijdsautos als de traditionele personenwagens is de netto winst gestegen met 43,2% naar 102 miljoen euro.

Gedurende dit eerste kwartaal steeg de omzet met 18,1 procent naar 2,17 miljard euro. De fabrikant verwacht dat de totale omzet over 2003 zal groeien met 17 procent naar 12 miljard euro. Deze stevige groei is voor een groot gedeelte te danken aan de Sorento en de Opirus.

Kia Motors Corporation zag haar verkopen in het eerste kwartaal van dit jaar stijgen met 21 procent naar een aantal van 260.789 stuks wereldwijd. In Europa stegen de verkopen maar liefst meer dan 50 procent, het hoogst behaalde groeipercentage onder de autofabrikanten in deze regio gedurende het eerste kwartaal.

De Europese verkoopaantallen in april volgden de trend van het eerste kwartaal nauwlettend met een stijging van 57 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met de Rio, Sorento, Carnival en Carens als best verkopende modellen in Europa.

Met betrekking tot de behaalde financiële resultaten in Korea, gaf de General Director van Kia Motors Corporation, Mr. Noi-Myung Kim te kennen dat Kia de mogelijkheden bekijkt om ook een fabriek in Europa te bouwen. Concrete plannen zijn er op dit moment nog niet.

Ook in Nederland doet Kia het momenteel erg goed. Zo zag Kia Nederland B.V. haar verkopen in de periode januari t/m maart 2003 stijgen met bijna honderd procent naar maar liefst 2.577 eenheden. Kia Nederland is daarmee hard op weg naar een top-15 notering.