Gemeente Wassenaar

Inbraakpreventie, uw eigen verantwoordelijkheid 27-05-2003

Voor de overheid is het belangrijk om de veiligheid op straat én bij mensen thuis te vergroten. Daarom streeft zij doelbewust naar een veiliger samenleving. Hierdoor lijkt het soms dat de veiligheid enkel een verantwoordelijkheid is van de overheid.

De verantwoordelijkheid die de burgers zelf hebben, wordt al snel over het hoofd gezien. Wanneer er bij u thuis wordt ingebroken, is het makkelijk om de schuld te geven aan de gemeente of politie. Natuurlijk is de inbreker de enige persoon aan wie verweten mag worden dat de inbraak plaats heeft gevonden, maar deze slaat wel zijn slag bij huizen waar hij makkelijk binnenkomt. En dat is een factor die u zelf in de hand heeft.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Een succesvolle inbraak kan een lucratieve onderneming zijn. Inbrekers schijnen te weten waar ze moeten zijn, wanneer en wat er te halen valt. De politie neemt haar verantwoordelijkheid door daders op te sporen. Toch kunt u ook zelf meewerken aan uw woonveiligheid. U beveiligt uw woning goed tegen inbraak als u meedoet met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Dit keurmerk reikt de politie uit aan woningen die gecontroleerd zijn door de politie of door het Centrum Security op de kwaliteit van uw sloten, deuren, ramen, verlichting etc. De politie geeft u, op aanvraag, een advies op maat voor uw woonsituatie. Zij beoordelen welke zaken voor verbetering vatbaar zijn aan uw woning. En als u hun adviezen opvolgt, krijgt uw woning het Certificaat Veilige Woning en een sticker als bewijs van de preventiemaatregelen die u voor uw huis genomen hebt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat onder de woningen die in het bezit zijn van het keurmerk de kans op een geslaagde inbraak met 80% is afgenomen. Daarom hebben de meeste verzekeraars ook besloten om flinke kortingen te geven op inboedelverzekering-en van keurmerkhuizen. Het belangrijkste is en blijft natuurlijk dat u zich veilig voelt in uw eigen huis.

Verder is het zaak om bewust met de veiligheid van uw huis om te gaan. Sluit alles goed af als u weg bent, zorg voor voldoende licht s avonds en waarschuw uw buren als u op vakantie bent.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een meetlat voor veilig wonen, ontwikkelt door politie, brandweer, verzekeraars, woningbouwers en beheerders, beveiligingsexperts, de overheid en de consument. Zij hebben in kaart gebracht hoe woningen, woningcomplexen en wijken veiliger te maken zijn. Voor reeds bestaande wijken hebben zij zodoende drie keurmerken ontwikkeld. Eén voor woningen, één voor gebouwen en één voor de hele omgeving. Het keurmerk bij nieuwbouw is één geheel. Daarbij worden veiligheidseisen gesteld aan de hele wijk in al haar geledingen.

Vragen
Voor vragen over het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunt u terecht bij de Politie Wassenaar (070-4247311) of op de internetsites www.politiekeurmerk.nl en www.veiligwonen.nl.