TNO Arbeid


Persbericht 27 mei 2003


TNO maakt vragenlijst om ziekteverzuim door conflict te voorspellen

TNO Arbeid heeft met ondersteuning van de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) een instrument ontwikkeld dat managers en P&Oers in staat stelt vroegtijdig in te grijpen in arbeidsconflicten. De vragenlijst Samen Werken brengt risicos op arbeidsconflicten in kaart en daarmee dus ook de risicos op ziekteverzuim door conflicten. Met de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter heeft conflict-gerelateerd verzuim speciale aandacht van managers en P&Oers.

De vragenlijst is getest bij 304 werknemers van vijf verschillende organisaties. Deze werknemers beantwoordden vragen over hoe vaak men een conflict had, hoe men met conflicten omging en wat oorzaken van conflicten waren. Ook gaven ze aan of ze tevreden waren met hun werk, of ze zich wel eens uitgeput voelden en of ze veel verzuimden. Werknemers die aangaven regelmatig te verzuimen, blijken vaker conflicten met collegas in hun team te hebben. Uitgeputte medewerkers hebben niet alleen vaker conflicten, maar gaan daar ook minder goed mee om. Conflicten blijken voort te komen uit een gesloten, ruzie-achtige cultuur, en uit tegengestelde doelen die ingebakken zijn in de structuur van de organisatie.

De vragenlijst is bedoeld voor organisaties die willen nagaan of conflicten of problemen in de samenwerking een belangrijke reden is voor verzuim. Ook maakt de vragenlijst duidelijk wat de voornaamste structurele bronnen zijn van conflicten en samenwerkingsproblemen.

Als eenmaal de organisatiegebonden oorzaken van conflicten of samenwerkingsproblemen duidelijk zijn, kunnen P&O-ers en managers maatregelen nemen om conflictueuze situaties dan wel herhalingen te voorkomen. Bovendien kunnen organisaties de meting na verloop van tijd herhalen om na te gaan of maatregelen hebben geholpen.

Vul de Checklist Conflicten en Spanningen in Organisaties in!