INSP. VERKEER EN WATERSTAA

Persbericht inspectie verkeer en waterstaat

Ongeval roermond door hartinfarct treinmachinist

De botsing tussen de goederentrein van ShortLines en de NS reizigerstrein op 20 maart j.l. in Roermond is niet de oorzaak geweest van een technische of menselijke fout. Uit voorlopig onderzoek van ondermeer de Inspectie Verkeer en Waterstaat en uit sectie is gebleken dat de machinist van de reizigerstrein tijdens de rit een hartinfarct kreeg.

Kort voor de botsing is de hoofdconducteur nog in de cabine geweest en zag tot zijn schrik de goederentrein naderen. Hij heeft de machinist gewaarschuwd maar deze reageerde niet. Uit de ritregistratie is gebleken dat op het laatste moment de machinist nog een snelremming heeft ingezet en de gevaarseinen heeft ontstoken. Deze laatste acties hebben niet kunnen voorkomen dat de reizigerstrein en de goederentrein tegen elkaar zijn gebotst. De machinist is aan de gevolgen van het hartinfarct overleden.
De hoofdconducteur heeft nog enige reizigers kunnen waarschuwen, maar dit heeft niet kunnen voorkomen dat een aantal passagiers zwaar gewond is geraakt. Ook de hoofdconducteur is zwaar gewond. De machinist van de goederentrein is ongedeerd gebleven.
Het onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat zal naar verwachting in oktober 2003 gereed zijn.

Henk Houtman, 070 - 3517484

27 mei 03 11:33