Persberichten - 27/05/2003

Associated Weavers International NV kent zwakkere eerste jaarhelft dan vorig jaar

Ronse, 27 mei 2003. Associated Weavers International NV, toonaangevend producent van getuft en geweven tapijt, verwacht voor de eerste jaarhelft van 2003 een geconsolideerde omzet van ca. 122 miljoen euro. Dit betekent een daling van ca. 6% in vergelijking met de eerste jaarhelft van vorig jaar. Tevens verwacht Associated Weavers International NV voor de eerste helft van dit jaar een negatief nettoresultaat van 3 à 4 miljoen euro, in vergelijking met een nettowinst van 1,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Op 31 mei e.k. sluit Associated Weavers International NV zijn eerste jaarhelft af. Uit tussentijdse afsluitingen blijkt dat de eerste jaarhelft van 2003 minder goed is dan die van 2002. Vooral het tweede kwartaal was zwak.

De evolutie is toe te schrijven aan een combinatie van factoren. Zo is er een terugval in de verkochte volumes door de zwakke consumptiebestedingen als gevolg van de moeilijke economische omstandigheden. Daarnaast staan de marges onder druk door stijgende grondstofprijzen die niet doorgerekend konden worden in de verkoopprijzen. Tot slot heeft de scherpe daling van het Britse pond het resultaat in grote mate beïnvloed. De Britse markt vertegenwoordigt ruim de helft van de totale omzet van onze groep. Bij een gelijke koers van het pond zou de omzetdaling slechts 2,5% bedragen en zou ook de impact op het nettoresultaat aanzienlijk kleiner zijn, aldus Henri Van Dierdonck, gedelegeerd bestuurder van Associated Weavers International NV.

De daling van het pond werd reeds gedeeltelijk gecompenseerd door onlangs ingevoerde prijsverhogingen die zich vanaf het derde kwartaal in de cijfers zullen vertalen. Tevens wordt in de loop van het derde kwartaal opnieuw een daling van de grondstofprijzen verwacht.

Uit ervaring weten wij dat de tweede jaarhelft in onze sector traditioneel beter is dan de eerste. Wij gaan ervan uit dat een beter resultaat in de tweede helft van dit jaar mogelijk is, op voorwaarde uiteraard dat verdere negatieve externe elementen uitblijven, aldus nog Henri Van Dierdonck.

Over Associated Weavers International NV Associated Weavers International NV is één van de grootste Europese producenten van getuft en geweven tapijt. De groep telt wereldwijd
1.241 medewerkers verspreid over vijf productievestigingen en zes verkoopskantoren. In 2002 realiseerde de groep een omzet van 270,3 miljoen euro en een nettowinst van 4,7 miljoen euro. De aandelen staan genoteerd op Euronext Brussel (ASSB).

De halfjaarresultaten 2003 van Associated Weavers International NV worden bekendgemaakt op vrijdag 27 juni e.k.

Bron: Associated Weavers Provider: Euronext Brussels