Consumentenbond

Veiligheid kinderzitjes onvoldoende

27 mei 2003

Vier van de 22 in Nederland verkrijgbare kinderzitjes voor auto's komen slecht uit een test, die ANWB en de Consumentenbond hebben uitgevoerd. Bij twee zitjes blijkt dat de sluiting van de gordel niet helemaal goed vastzit, zonder dat de gebruiker dit merkt. Twee andere zitjes waren niet bestand tegen de gevolgen van een frontale botsing. De gordelhouders scheurden en de zitjes lieten los van de autostoel en werden naar voren geslingerd.

De Consumentenbond en ANWB hebben in een Europees samenwerkingsverband 52 verschillende kinderzitjes getest. Daarvan zijn er 22 in Nederland te koop. De autozitjes CAM CIAO Lusso en de TeamTex Safety Baby Basic zijn niet tegen een frontale botsing bestand; zitje én kind schoten uit de gordel. Bij de Chicco Zenith en de Bimbo Fix ontstonden problemen met de gesp van het zitje. Een lichte belasting was al voldoende om het zitje te ontgrendelen.

De Consumentenbond en de ANWB hebben de testresultaten aan de fabrikanten overhandigd. De fabrikanten van Bimbo Fix en de Chicco Zenith hebben een aanvulling op de gebruiksaanwijzing gemaakt waarin wordt aangegeven hoe de gesp goed wordt gesloten. Consumenten die al een Bimbo Fix of Chicco Zenith gebruiken, en nog niet beschikken over de nieuwe gebruiksaanwijzing, kunnen deze ophalen bij de winkel waar het zitje is gekocht.

Uit de test blijkt verder dat de autozitjes steeds beter bestand zijn tegen de gevolgen van een zijdelingse botsing van de auto. Een groot aantal zitjes beschikt namelijk over zij-vleugels, die ervoor zorgen dat een kind in het stoeltje blijft zitten.

Van de onderzochte modellen kregen er vier de aanduiding slecht, twee waren net voldoende. Dertien waren er redelijk en drie kwamen als goed uit de test. Dat zijn de Römer Baby Safe Plus, de Römer Duo Plus en de Römer Kid.

Geregeld onderzoeken zowel de ANWB als de Consumentenbond autokinderzitjes. Ze hopen dat daardoor de veiligheid kan worden verbeterd. Overigens constateren de Consumentenbond en de ANWB dat fabrikanten de test serieus nemen en de kinderzitjes zonodig aanpassen.