Provincie Utrecht

Persbericht

PS Utrecht kiezen leden voor Eerste Kamer

27-5-2003
Tijdens de vergadering van provinciale staten op 26 mei hebben de statenleden hun stem uitgebracht voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De leden van PS - 63 in getal - brachten allen hun stem uit op een kandidaat van hun eigen partij. Het CDA kreeg 16 stemmen, de PvdA 14, VVD 14, Groen Links zes, D66 vier, SP drie, Christen Unie 3, SGP twee en de LPF één. Woensdag a.s. om 12.00 wordt - na verwerking van de afzonderlijke uitslagen van de provincies - de totaaluitslag van de gezamenlijke provincies officieel bekend gemaakt.

De statenleden stemden niet in alle gevallen op de lijsttrekkers. Zo verdeelde VVD de stemmen over de kandidaten op de plaatsen 15 en 22, respectievelijk de heren Swenker en van den Oosten. D66 gaf unaniem de voorkeur aan de nummer drie van de lijst, de heer Schouw. Ook de PvdA, SP en de Christen Unie verdeelden hun stemmen over meer kandidaten.

Benoeming plaatsvervangend voorzitter PS en voorzitters statencommissies
Een absolute meerderheid van PS - 32 leden - koos de fractievoorzitter van Groen Links, drs R.P.F. Bijkerk, tot plaatsvervangend voorzitter van provinciale staten. Er waren tevoren geen afspraken gemaakt uit welke hoek, coalitie of oppositie, de plaatsvervangend voorzitter zou komen. Met de verkiezing van een statenlid uit de oppositie is een stapje gezet in de richting van bestuurlijke vernieuwing. De belangrijkste taak van de plaatsvervangend voorzitter van PS is, behalve actief invulling te geven aan de ontwikkeling van het dualisme, de bewaking van de processen en de werkwijze van provinciale staten.

Ook de commissies uit de staten beginnen vorm te krijgen. De voorzitters en vice-voorzitters zijn benoemd. Wie zitting nemen in de commissies wordt eind mei bekend. De statencommissies bereiden de besluiten van de staten voor en bestaan uit leden of plaatsvervangende leden van PS. De staten tellen vijf adviescommissies, te weten de commissies Bestuur en Middelen (BEM), Ruimte en Groen (REG), Infrastructuur, Mobiliteit en Economie (IME), Water en Milieu (WEM) en Zorg, Cultuur en Welzijn (ZCW).

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl