Ingezonden persbericht


Persbericht 27 mei 2003

Vrijplaats Koppenhinksteeg geweerd uit gemeenteraad

De vrijplaatsmedewerkers- en supporters hadden één maand geleden al schriftelijk aangekondigd met een delegatie naar gemeenteraadsvergadering te zullen komen, met het doel er een raadsadres aan te bieden. Zij wilden namens duizend mensen een raadsadres indienen die de gemeenteraad oproept de dit voorjaar 34 jaar oude Vrijplaats Koppenhinksteeg te legaliseren. Het is de zoveelste oproep. Steeds meer groeit bij de vrijplaats de overtuiging dat de oproepen aan dovenmansoren zijn gericht. Het college van B&W doet immers het liefst alsof de vrijplaats niet bestaat. De gemeenteraad laat het eveneens afweten. Vandaag maakt de gemeenteraad het wel heel erg bont door in haar vergadering niet eens tien minuten uit te willen trekken voor de overhandiging van de duizend raadadressen. Volgens de griffier heeft de gemeenteraad het te druk. Als alternatief stelt zij voor dat Burgemeester Lenferink een kwartiertje voor de vergadering de stapel raadsadressen "in de gang" in ontvangst neemt. Het is niet de eerste keer dat de vrijplaats wordt geschoffeerd.

In februari en maart 2001 vonden er twee bijeenkomsten van de raadscommissie ROWV plaats. Hoewel de commissie sympathie voor Vrijplaats Koppenhinksteeg zei te kunnen opbrengen, scheepte zij deze af met een vervangend "kabouterhuisje" aan de Lammermarkt. De commissie wilde echter niet inhoudelijk op het maatschappelijk belang van de vrijplaats ingaan en verborg zich achter de formele beperkingen van de procedure die voor een bouwvergunningaanvraag gelden.

Eind 2001 volgden 650 bezwaarschriften tegen de inmiddels verleende bouwvergunning. De commissie ROWV nam niet de tijd om de stapel bezwaarschriften in ontvangst te nemen. Wethouder Hillebrand wilde wel even voor de vergadering naar "de gang" komen om het pakket bezwaarschriften in ontvangst te nemen. De vrijplaatssupporters besloten zich niet naar de gang te laten marginaliseren en lieten de bezwaarschriften vanaf het balkon over de hoofden van de commissieleden neerdwarrelen.

Enkele maanden later volgde de hoorzitting van de Commissie voor Beroep en Bezwaarschriften. De gemeente nam de bezwaren zo serieus dat men "vergat" honderden bezwaarmakers uit te nodigen voor de zitting en slechts twee uur uit trok om het grote aantal bezwaarmakers te horen. Al voor dat de eerste bezwaarmaker het woord nam verklaarde de commissie dat maar een paar mensen ontvankelijk zouden worden verklaard en dat de "maatschappelijke argumenten" niet konden worden meegewogen. Er volgde een tweede zitting waar nog eens tientallen mensen het woord voerden. De commissie deed vervolgens niets met de bezwaren en stuurde iedereen een gestandaardiseerde brief met de uitspraak. "Voor zover al ontvankelijk waren de bezwaren ongegrond" en daar kon men het mee doen.

Vorige week diende het beroep tegen het verlenen van de bouwvergunning. Nog voor de zitting verzocht de gemeente de rechter de vereniging Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg niet ontvankelijk te verklaren. De vijfhonderd leden van de vereniging en de honderd bezwaarmakers die haar hadden gemachtigd het beroep te voeren tegen het bouwplan, hadden eigenlijk helemaal geen belang in de zaak volgens de gemeente. Tijdens het begin van de zitting slikte de gemeente dit verzoek plotseling weer in, maar ging ze wel door met het criminaliseren van de vrijplaats. Het ging bij de vrijplaats helemaal niet om een maatschappelijk initiatief, maar om ordinaire horeca en in de Weggeefwinkel stond een kassa, aldus de gemeente Leiden.

Uit het bovenstaande wordt duidelijk op welke manier de gemeente met Vrijplaats Koppenhinksteeg omgaat. De minachting waarmee de vrijplaats de afgelopen jaren voortdurend wordt geconfronteerd is ronduit stuitend.

Het raadsadres is niet voor niets gericht aan de Leidse gemeenteraad. De raad is politiek verantwoordelijk voor het feit dat Vrijplaats Koppenhinksteeg de afgelopen tien jaar voortdurend met ontruiming wordt bedreigd, dat honderd vrijwilligers hun werkplek dreigen te verliezen en dat duizenden bezoekers van de vrijplaats straks alleen nog maar yuppen kunnen bezichtigen in de Koppenhinksteeg. De gemeenteraad is er tevens verantwoordelijk voor dat de panden de afgelopen tientallen jaren nagenoeg niet zijn onderhouden (door de gemeente althans). Het is echter ook de gemeenteraad die het conflict tussen het college en de vrijplaats kan beslechten. Deze oplossing is legalisatie van de Vrijplaats Koppenhinksteeg (1). Daarom richt het adres zich aan de gemeenteraad. Het is de gemeenteraad die wij in de ogen willen kijken. Wij laten ons ook niet afschepen met een ceremonie op de gang. Wij komen geen petitie aanbieden of een gunst vragen. Wij komen namens duizend mensen met één eis en deze luidt: Behoud Vrijplaats Koppenhinksteeg! Duizend mensen hebben aan ons de overhandiging van hun raadsadres toevertrouwd en tot de dag waarop de gemeenteraad daar tijd voor vrij maakt, zullen wij deze voor hen bewaren.

Vanavond tussen half acht en acht uur zullen vrijplaatssupporters zich verzamelen op het Stadhuisplein voor een korte manifestatie.

Einde Persbericht

(1) De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg heeft het vorig jaar het volgende voorstel aan het college gedaan: De gemeente renoveert het casco van de panden en verhuurd deze aan de Stichting die vervolgens met eigen financiële middelen de inpandige verbouwing voor haar rekening neemt. Voor het cascoherstel kan een beroep worden gedaan op monumentenpotjes bij het rijk, de SVK kan bij ideële fondsen aankloppen, rekenen op zelfredzaamheid en op bevriende aannemers uit de wijk Pancras West zelf.

Afz: Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg
Postbus 228
2301 CE Leiden
http://www.koppenhinksteeg.nl
svk@koppenhinksteeg.nl
tel 06 52408960