Ministerie van Justitie

Corruptie stopt adoptie van Cambodjaanse kinderen 27 mei 2003

Minister Donner van Justitie heeft de adoptie vanuit Cambodja met onmiddellijke ingang opgeschort voor onbepaalde tijd. Onderzoek door de Nederlandse ambassade in Thailand toont aan dat de adoptieprocedure voor dat land op een aantal belangrijke punten niet voldoet aan de eisen. Zo is het bijna onmogelijk om vast te stellen of een kind werkelijk wees is of door de ouders is verlaten. Dit is belangrijk omdat dit de voorwaarden zijn waaronder een kind ter adoptie mag worden aangeboden.

In het door corruptie geteisterde Cambodja worden kinderen door adoptiebemiddelaars voor 20 tot 100 Amerikaanse dollars gekocht van zeer arme ouders. De bemiddelaars bieden de kinderen vervolgens aan voor bedragen tussen de 5000 en 20.000 dollar. In Cambodja bestaat geen officieel tarief voor adoptie en vaak wordt geen ontvangstbewijs verstrekt. Het blijkt vrij eenvoudig om een geboortebewijs of een bewijs van verlatenheid te krijgen. Daarmee kan het kind formeel in een kindertehuis of adoptiecentrum worden opgenomen.

Donner vindt de conclusies van het onderzoek te ernstig afwijken van wat in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind en het Haagse Adoptieverdrag staat. In samenwerking met Unicef wordt in Cambodja momenteel gewerkt aan het opstellen van een wet voor interlandelijke adoptie.