Politie Amsterdam-Amstelland

Gewapende overval winkel

27-5-2003. Gistermorgen is een winkel op het Waterlandplein overvallen door drie gewapende mannen. Een medewerker werd door de mannen overmeesterd toen hij de winkel kwam bevoorraden. Hij werd onder schot gehouden en gekneveld. De daders wachtten een tweede medewerkster op. Zij werd onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen om geld af te geven. De daders zijn voortvluchtig.

---

Twee arrestaties na schietpartij

27-5-2003. Gisteravond rond acht uur heeft een schietpartij plaatsgevonden op Dijkwater bij de IJdoornlaan. Hierbij is een 23-jarige man gewond geraakt. Politiemensen troffen op de plaats waar geschoten zou zijn geen daders of slachtoffers aan. Uit sporen bleek dat er meerdere keren geschoten was. In een ziekenhuis werd uiteindelijk een slachtoffer aangetroffen met een schotwond. Hij is gearresteerd wegens vermoedelijke betrokkenheid bij de schietpartij. Korte tijd later werd nog een tweede man gearresteerd. Het motief van het schietincident is nog niet bekend.

---

Woningoverval

27-5-2003. Drie gewapende mannen hebben vannacht de bewoner van een woning in Buitenveldert overvallen. Het slachtoffer stapte de lift uit en werd door de overvallers vastgegrepen. Onder bedreiging van een vuurwapen werd de man gedwongen zijn woning binnen te gaan, waar hij werd gekneveld. De daders doorzochten de woning en zijn met hun buit in onbekende richting gevlucht.

---

Man overlijdt in cel

27-5-2003. Gisteren werd in een politiecel van het hoofdbureau aan de Elandsgracht in Amsterdam het levenloze lichaam van een 25-jarige arrestant aangetroffen. De man zat vast op verdenking van diefstal. Het is nog onduidelijk waaraan hij is overleden. Sectie zal hierover uitsluitsel moeten geven. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in.
---

Werken bij de politie

24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

---

Stop winkelcriminaliteit!

9-4-2003. Vanaf 10 april treedt de politie Amsterdam-Amstelland keihard op tegen winkelcriminaliteit. Een pakket maatregelen moet de criminaliteit en overlast, waarvan met name kleinere winkeliers de dupe worden, bestrijden. Onder het motto 'Stop winkelcriminaliteit' blijft geen enkele winkeldiefstal voortaan onbestraft.

Politietransactie
Nieuw is de politietransactie. Winkeldieven die voor een klein bedrag hadden gestolen, ontsprongen vroeger vaak de dans. Nu krijgen zij een transactie aangeboden, een soort boete. Is de buit tot 50 euro waard, dan moeten zij 115 euro betalen. Hebben zij spullen gestolen ter waarde van 50-150 euro, dan kost ze dat 190 euro. Bij een grotere buit moeten zij altijd voor de rechter verschijnen. En alle winkeldieven krijgen, ongeacht de buit, een strafblad.

Extra toezicht
In 'beruchte' gebieden wordt extra toezicht gehouden. Daarvoor wordt de Vliegende Brigade ingezet, die gekleed in opvallende jassen op scooters zal surveilleren.

Buurtregisseurs
De 200 buurtregisseurs in onze regio benaderen de winkeliers in hun buurt. Zijn dit er een paar, dan worden ze individueel benaderd en krijgen ze een advies op maat. Gaat het om winkelstraten of -centra, dan worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Doel is de winkeliers te informeren over de actie, aan te geven hoe zij in geval van nood snel contact met de politie kunnen krijgen en hoe zij samen met andere winkeliers een vuist kunnen maken tegen criminaliteit en overlast.
---

Aanpak Stationseiland succesvol

13-5-2003. Sinds begin maart is er een groot samenwerkingsverband gestart om overlastveroorzakers op het Stationeiland aan te pakken. Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant waarbij betrokken zijn: de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, de Dienst Spoorwegpolitie van het KLPD, het Openbaar Ministerie, de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Amsterdam Centrum, de Nederlandse Spoorwegen, de GG en GD, het GVB en Connexxion. Naast gezamenlijk actief toezicht worden er inspanningen verricht op gebied van preventie, repressie en serviceverlening met als doel een veilig en schoon Stationseiland voor reizigers, passanten en personeel.

Resultaten
Het samenwerkingsverband heeft sinds de start de volgende resultaten opgeleverd:

Politie
1256 processen-verbaal; 161 aanhoudingen (waaronder 10 harddrugdealers); 178 stationsverboden voor één dag; 211 achtuurs-verwijderingsbevelen.

GVB
625 processen-verbaal; 216 boetes; 10 aanhoudingen.

GG&GD
120 keer hulpaanbod aan doelgroepleden; 24 daarvan hebben hulp geweigerd; daarvan zijn er 7 aangehouden voor strafbare feiten en naar Dwang- en drangtraject;

Justitie
7 keer verplicht justitieel hulpverleningstraject opgelegd.

De hulpverlening kon succesvol werken omdat het Openbaar Ministerie onwilligen in dwang- en drangtrajecten kon opnemen.

250.000 reizigers
Dagelijks bezoeken 250.000 reizigers het Stationseiland Amsterdam Centraal. Deze mensen werden regelmatig geconfronteerd met overlastveroorzakers. De overlast is voornamelijk drugsgerelateerd. De gemeentelijke, justitiële, landelijke en particuliere diensten en organisaties deden ieder voor zich al het nodige om de overlast te beperken of te bestrijden. Maar na uitvoerig overleg is er besloten om samen de strijd aan te gaan om de problemen op te lossen.

Inmiddels is het project twee maanden van start en door de effectieve aanpak is het duidelijk geworden dat de overlast behoorlijk aan het teruglopen is; de sfeer is een stuk gemoedelijker, zoals een passant recent opmerkte.
Noord-Zuidlijn
Het Stationseiland zal in de toekomst een nog veel belangrijker vervoersknooppunt worden, onder andere door de komst van de Noord-Zuidlijn en de vernieuwing en (her)indeling van het station. De partners van het convenant stemmen dan ook regelmatig af met de Coördinatie Stationseiland . Deze groep coördineert alle bouwactiviteiten op het Stationseiland op het gebied van planvorming, uitvoering, planning en communicatie. Voor meer informatie kunt u terecht in het Informatiecentrum op Stationsplein 7. Buitenfunctiestellingen
26-5-2003. De korpsleiding van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland heeft vorige week drie politiemensen buiten functie gesteld. Het gaat om een 36-jarige brigadier en een 29-jarige hoofdagent, werkzaam in het binnenstadsdistrict en een 29-jarige hoofdagente werkzaam aan het zesde district. Het besluit is genomen op grond van de verdenking van het gebruik en onderling verstrekken van XTC-pillen en GHB, middelen die verboden zijn op grond van de Opiumwet. Eén en ander kwam aan het licht tijdens een intern onderzoek. Voor zover nu bekend zijn de verdovende middelen buiten diensttijd aangeschaft en gebruikt.