Leger des Heils

Pinksterboodschap van de Raad van Kerken in Nederland Pinksteren 2003


- Mei 27, 2003 - 1:08 PM

DE GEEST VAN DE WAARHEID BLIJFT BIJ JULLIE

Pinksterboodschap van de Raad van Kerken in Nederland Pinksteren 2003

En Ik zal de Vader vragen jullie een andere Helper te geven, die voor altijd met jullie zal zijn, de Geest van de waarheidHij blijft bij jullie en zal in jullie zijn (Joh. 14,16 en 17b).

Pinksteren 2003. Het feest van de Geest vieren in een wereld vol verwarring en geweld: waar halen christenen de moed vandaan? Geloven in de komst van de Geest van de waarheid: is dit niet naïef in een wereld vol manipulatie en bedrog?

Waar eens het paradijs gelegen moet hebben, was een wrede dictatuur almachtig geworden; waar Eufraat en Tigris samenvloeien, werden miljoenen gewone mensen het slachtoffer van binnenlandse onderdrukking en buitenlandse sancties. Nu de dictator verdreven is, moeten de verschillende bevolkingsgroepen in Irak samen hun weg vinden naar een samenleving van recht en gerechtigheid. Dat is een moeizaam proces, dat zich afspeelt temidden van internationale belangentegenstellingen. Vele christenen in ons land leven met de Irakezen in Irak en met de Irakese vluchtelingen in ons land mee. We gedenken hen in onze gebeden.
We hopen ook vurig op een duurzame en rechtvaardige vrede in het gehele Midden-Oosten, in het bijzonder tussen Israël en de Palestijnen. Onze onderlinge verdeeldheid over dit conflict vervult ons met schaamte en doet ons opnieuw beseffen hoe moeilijk mensen elkaar werkelijk verstaan. Dat geldt ook wereldwijd, waar landen en volken, culturen en religies, elkaar dikwijls als bedreiging ervaren. Nieuwe politieke initiatieven die gerechtigheid en vrede bevorderen, lijken moeilijk gevonden te worden. In ons eigen land gaat het samenleven van mensen met verschillende achtergronden niet zonder problemen, vluchtelingen en vreemdelingen worden dikwijls niet als medemensen gezien, terwijl de zorgelijke economische situatie dreigt te worden afgewenteld op kwetsbare groepen.

Het feest van de Geest vieren in onze tijd vraagt moed. De Raad van Kerken in Nederland is er echter van overtuigd dat de Geest christenen kan bemoedigen om de zoektocht naar Gods wil voor onze tijd niet op te geven. De Geest kan ons helpen de weg van waarheid en vrede niet uit het oog te verliezen. De Geest houdt ons kritisch en doet ons zuchten om wat niet goed gaat; de Geest laat ons de pijn ervaren om het onvolmaakte, maar sterkt in ons ook de overtuiging dat de wereld ten diepste al verlost is. Zo kunnen we het volhouden om ons in te zetten voor vrede en verzoening. Gelukkig zijn er telkens gebeurtenissen die ons duidelijk maken dat de Geest ons niet verlaten heeft: meeleven van mensen met elkaar, open en oprechte ontmoetingen tussen joden, christenen en moslims, wakes en acties ten gunste van vluchtelingen, verzoening tussen mensen die elkaar eerder naar het leven stonden. De Geest maakt het mogelijk dat mensen elkaar werkelijk verstaan. We kunnen deze gebeurtenissen zien als tekenen die de Geest opricht en waaraan mensen soms vol overtuiging, soms met aarzelingen hun deel bijdragen. Want de Geest van de waarheid is voor altijd bij ons; Zij is in elk van ons aanwezig.

Laten we daarom dit Pinksterfeest aangrijpen om ons te verheugen over Gods trouw die ons een Helper gegeven heeft die ons niet verlaat, die ons nabij is in tijden van zorg en angst, die ons de weg van de vrede wijst wanneer we alleen nog in geweld lijken te kunnen geloven. Laten we daarom moedig en vrolijk voortgaan en niet moe worden tekenen van vrede en gerechtigheid op te richten.

Kom, Schepper, Geest, daal tot ons neer,
houdt Gij bij ons uw intocht, Heer;
vervul het hart dat u verbeidt
met hemelse barmhartigheid.

Verlos ons als de vijand woedt,
geef, Heer, de vrede ons voorgoed.
Leid Gij ons voort, opdat geen kwaad,
geen ongeval ons leven schaadt.
(GvL 483, LvdK 237 vers 1 en 5)