Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

noname presenteert

'Wasserspiegel' en 'Bühnen'

Fotowerken van Haubitz + Zoche

Het Duitse kunstenaarsduo Haubitz + Zoche zijn vooral bekend om hun artistieke interventies op ongebruikelijke locaties. Zo presenteerde Stefanie Zoche in 1998 het imposante Sleeper op de roltrappen van de Maastunnel in Rotterdam: grote fotografische portretten van slapende Rotterdammers, gemonteerd op de voorkanten van de 17 meter lange roltrappen, maakten deze locatie tot een gigantische, vervreemdende, installatie.

Onder de titel 'Wasserspiegel' brengt noname nu voor het eerst in Nederland unieke onderwaterfotografie van Haubitz + Zoche. Met zeer korte belichtingstijden worden de onderwater interieurs van zwembaden op foto gevangen. Haubitz + Zoche zetten het diepe waterblauw met fotografische middelen als kleur in. Door de presentatie op lichtboxen van de werken worden zowel de intensieve fotografische kleur als de ruimtewerking benadrukt.

In de serie 'Wasserspiegel' stralen deze ruimtes in hun bewegingsloosheid een bijna contemplatieve kalmte uit. De fotografische belichting wordt zo een verdichting van tijd, geïllustreerd door de lichtval in het blauw, die heldere reflecties aan de onderkant van het wateroppervlak veroorzaakt. De werkelijke ruimte en zijn reflectie lijken hierdoor samen te vallen. Het wateroppervlak verwordt hiermee tot een spiegel die het totale opnamebereik omspant.

Voor de 'Turmspringer' serie is de camera is precies op waterniveau geplaatst zodat de ruimte boven en onder het oppervlak kan worden gefotografeerd. Door de omkering van de gebruikelijke manier om naar water te kijken, wordt verwarring gecreëerd. Men verwacht dat de objecten onder het oppervlak onduidelijk zouden zijn, maar het omgekeerde is het geval.

De fijnste precisie en de hoogste concentratie zijn nodig om de transitie van minder dan een seconde tussen lucht en water zichtbaar te maken. De lucht, onder water vervoerd door de duikers, creëert verbazingwekkende heldere vormen: bijna geometrische kegels of duidelijke gedefinieerde luchtzakken die zich als een echo rond het lichaam hullen.

In de consequente, systematische werkwijze van deze kunstenaars ontvouwen zich verschillende niveaus van betekenis en bekijken. Zij hanteren een duidelijk concept en een strenge uitvoering, die zich in meerdere aspecten manifesteert. Naast een meestal symmetrische beeldopbouw werken zij in series, die altijd binnen een focus op helder geformuleerde thema's plaatsvindt.

Deze zelfde, voor deze kunstenaars zo kenmerkende, systematiek wordt gehanteerd in de foto installatie 'Bühnen', die gelijktijdig met 'Wasserspiegel' in het souterrain van noname wordt gepresenteerd.

Foto's van dagelijkse situaties in steden worden als enscenering gepresenteerd, waarbij vooral van belang is welke betekenissen in de relatie tussen de werken wordt gegenereerd.

Meer informatie: van donderdag t/m zondag 13.00 - 18.00 (galerieopeningstijden) 010 4137073

Buiten galerieopeningstijden: 06 52340842 (Nathalie Castilla Serrano)

Email: info@noname-in-art.nl