Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 27 mei 2003

a

gendapunt 5

AZ - 8073 Benoeming van projectwethouders in de "nieuwe" buurten in het kader van Buurtgericht Werken Nu ook in de buurten Welten-Benzenrade, Douve Weien, Bekkerveld-Aarveld en Heerlen-Centrum buurtorganisaties zijn of worden opgericht, zijn voor deze buurten projectwethouders benoemd. De projectwethouder is voor de buurt het aanspreekpunt bij het college, daarnaast wordt de wethouder door de buurt gezien als een pleitbezorger voor het belang van de buurt. De buurtprojectwethouder vertegenwoordigt, samen met de coördinerend wethouder Buurtgericht Werken het college bij het jaarlijks vaststellen van het convenant met de buurt. De verdeling is als volgt:
Heerlen-Centrum Wethouder Prickartz
Welten-Benzenrade Wethouder Damen
Bekkerveld-Aarveld Wethouder van Zutphen
Caumerveld-Douve Weien Wethouder Scholtissen

agendapunt 7

FIF - 8353 Slotverklaring congres Eurocities Het college heeft met instemming kennisgenomen van de inhoud van de slotverklaring Eurocities omtrent het toekomstige Europese cohesiebeleid, vastgesteld te Leipzig.

15

OW - 7740 Verzoek om middelen ter beschikking te stellen uit het programma Leefbaarheid t.b.v. het project "uitbreiding nachtverlichting in verblijfsgebieden" Het college van burgemeester en wethouders heeft er mee ingestemd om de openbare verlichting in verblijfsgebieden ook na 01.15 uur te laten branden om zo de sociale veiligheid in de verblijfsgebieden te verhogen. Momenteel gaat een gedeelte van de openbare verlichting om 01.15 uur uit.

agendapunt 23

WWS - 6709 Accommodatiebeleid (MBP Sociale Infrastructuur) De gemeente gaat in 2003 de gemeenschapshuizen in Heerlen ondersteunen. Zij ontvangen voor dat jaar een bijdrage in de niet-beïnvloedbare lasten, zoals eigenaarslasten en gebouwgebonden kapitaallasten. Daarnaast ontvangen zij een incidentele bijdrage in de kosten van klein onderhoud en het vervangen van de inventaris. Of, in hoeverre voor volgende jaren eveneens een financiële bijdrage wordt gegeven is afhankelijk van de beschikbaarheid van budgetten en het stellen van prioriteiten. De gemeenschapshuizen worden door de gemeente gezien als een belangrijke basisvoorziening in de buurt. Vele verenigingen en andere initiatieven vinden hier structureel en incidenteel onderdak. Doordat deze sociale functie vaak ook statutair is vastgelegd en leidend is, is een goede commerciële marktwerking niet mogelijk. Bovendien zijn er de laatste jaren veel regels en wetten bijgekomen, waaraan ook gemeenschapshuizen moeten voldoen. Vele gemeensschapshuizen staan daardoor onder grote financiële druk. Sinds 2000 is binnen de gemeente een ondersteunende Klankbordgroep Gemeensschapshuizen actief. Eind 2001 heeft een extern bureau onderzoek de huizen doorgelicht en op basis daarvan is in 2002 een principebesluit genomen om de gemeensschapshuizen financieel te ondersteunen. Om het belang van het particuliere initiatief te handhaven, wordt de verantwoordelijkheid voor een goede exploitatie bewust bij de besturen van de huizen zelf gehouden. De komende maanden worden per gemeenschapshuis afspraken gemaakt over de hoogte van de tegemoetkoming en over de te leveren inspanningen en prestaties in het kader van de sociale doelstellingen.

agendapunt 24

WWS - 3011 Aanpak Pilot-projecten Brede School Zeswegen en Mariarade Burgemeester en wethouders hebben groen licht gegeven voor de aanpak en financiering van de pilotprojecten Brede School in de wijken Zeswegen/Nieuw Husken en Mariarade. Bij Brede School gaat het om het aanbrengen van samenhang en samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang, jeugdbeleid, culturele, sportieve en opvoedingsondersteunende activiteiten om de ontwikkelingskansen van kinderen te verbeteren. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de leefbaarheid van de buurt. Het streven is gericht op een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van 0-12 jaar. Als randvoorwaarde voor deze samenwerking zijn er gebouwelijke voorzieningen nodig. In Zeswegen gaat het dan om de bouw van 2 onderwijslokalen, een sportzaal, lokaliteiten voor kinderopvang en een grondige verbouwing van het gemeenschapshuis voor de onderbrenging van een aantal andere functies. In Mariarade vindt realisatie van een gebouw voor kinderopvang plaats gekoppeld aan de basisschol De Regenboog. Bij beide pilots gedlt dat de meerwaarde, naast de samenwerking, wordt gehaald uit het gemeenschappelijk gebruik van ruimten. In totaliteit zijn met de uitvoering voor de gemeente kosten gemoeid van ruim E 4 miljoen. Van dat bedrag wordt E 200.000,- verkregen uit Urbangelden.

gendapunt 8


---- --