Ingezonden persbericht


Persbericht

Drie uur lang Rotterdamse poëzie
in het Western Union Dunya Festival 2003!

Rotterdamse Letteren initiatieven in de spotlight!

Met een drie uur lang programma heeft de Rotterdamse poëzie deelgenomen aan het Western Union Dunya Festival van zaterdag 24 mei j.l. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival waren dichters en organisaties uit de stad massaal aanwezig, werd de bundel van ³Dichters voor vrede², met werk van veel Rotterdamse dichters, gepresenteerd en drie letteren organisaties ontvingen een waarderingsprijs voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de letteren klimaat in Rotterdam.

De opening van het programma werd verricht door de dichter Rien Vroegindeweij, auteur, volgens de jury van de Landelijke Gedichtendag van dit jaar, van een van de mooiste Nederlandse gedichten van 2002. Dichteres Jana Beranová presenteerde de bundel ³Dichters voor vrede² en reikte het eerste exemplaar uit aan Peter Ouwerkerk, redactiechef cultuur van het Rotterdamse Dagblad. Anne Vegter, Ali Albazzaz en Jantine Dijkstra lazen hun bijdragen aan deze bundel voor.

Naast de optredens van Marco Nijmeijer, Nesan Erdogan, Anne Vegter, Chitra Gajadin, René Puthaar, Jana Beranová, Amir Afrassiabi, Manuel Kneepkens en J.A. Deelder en jeRoen Naaktgeboren, vonden presentaties plaats van de tijdschriften Passionate en Tortuca. Tortuca presenteerde het project: SILVESTROV: STILLE LIEDEREN (1974/5). Meindert Velthuis zong enkele liederen uit deze cyclus, in vertaling van Arie van der Ent, en onder piano begeleiding van Rita Knuistingh Neven.

Drie Rotterdamse Letteren initiatieven ontvingen de Waarderingsprijs 2003 voor hun grote inzet en betrokkenheid met het letteren klimaat van de stad en de ontwikkeling daarvan. Deze prijs is ingesteld door Stichting Dunya, met steun van de Rotterdamse Kunststichting en van de Rotterdamse Letteren Overleg. De organisaties dat dit jaar in de spotlight zijn gezet zijn: de Iraanse Stichting voor Cultuur en Kennis en het project ³Literatuuruitwisseling, Perzisch / Nederlands², georganiseerd door de dichter Amir Afrassiabi; de activiteiten van de (Nood-)faculteit Letteren Rotterdam, werk van een groep vrijwilligers die zich inzetten om in de stad van Erasmus eindelijk een Letteren Faculteit te realiseren, met Feico Houweling als belangrijke initiator en de activiteiten van de uitgeverij Beta Imaginations, van Ben Herbergs die bijzondere producten levert die vooral gestalte geven aan de liefde van Herbergs voor de literatuur en de kunst, dan alleen commerciële doelstellingen. Alle drie initiatieven ontvangen een geldbedrag, ter beschikking gesteld door de Rotterdamse Kunststichting en Stichting Dunya.

Het programma van De Rotterdamse LetterenReveu is tot staan gekomen met de medewerking van Lodewijk Ouwens, Sytske Sötemann, Cor de Back, Marco Nijmeijer en Wim Keursten.

Meer informatie en fotomateriaal:
Stichting Dunya, Juan Heinsohn Huala, 010 233 09 10, juan@dunya.nl www.dunya.nl