Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

27-05-2003

Bonden bij Akzo Nobel: eerst een cao-akkoord, daarna pas praten over pensioenen

De vakbonden bij chemieconcern Akzo Nobel willen eerst een cao-akkoord bereiken over de werknemersvoorstellen die zij hebben ingediend. Pas daarna willen zij met de directie van Akzo Nobel praten over afstoting van het bedrijfspensioenfonds.

Dit staat in een resolutie die vanmorgen met meerderheid van stemmen is aangenomen tijdens een ledenraadpleging van de vakbonden. Akzo Nobel krijgt tot eind volgende week om te reageren op de resolutie. Indien Akzo weigert, zullen de bonden de actiebereidheid onder hun achterban peilen.
Vrijwel alle locaties van Akzo Nobel hadden een delegatie afgevaardigd naar de ledenbijeenkomst. Zo'n 400 werknemers waren in de Reehorst te Ede bijeen om te praten over het cao-overleg. Dat werd bijna twee weken geleden door Akzo Nobel afgebroken.

Struikelblok is het bedrijfspensioenfonds van Akzo Nobel. FNV Bondgenoten en CNV
Chemie en energie willen het voorstel over het pensioenfonds meteen na het afsluiten van de cao bespreken. De werkgever wil de kwestie juist in de cao oplossen.
De directie van Akzo Nobel heeft voorgesteld het bedrijfspensioenfonds los te koppelen en een collectief spaarsysteem in te voeren. Het risico bij het beleggen van het vermogen komt dan helemaal bij de werknemers te liggen. Nu staat het bedrijf nog garant. Akzo Nobel heeft het vermogen van het pensioenfonds eerder met honderden miljoenen afgeroomd. Dit tegen de zin van de vakbonden.

Nadere inlichtingen:

Jelle Loosman, cao-onderhandelaar CNV Chemie en energie 030-6348348
Jan Immerzeel, persvoorlichter
030-6348244