Ingezonden persbericht

U.S. Navy spoort gewonde soldaten in Irak op door middel van RFID-techniek van Texas Instruments

Dallas (Verenigde Staten)/Almelo, 27 mei 2003 ? De U.S. Navy gebruikt Radio Frequency Identification (RFID)-technologie van Texas Instruments om efficiënter de status en de locatie op te sporen van honderden gewonde soldaten en luchtvaartmedewerkers, oorlogsgevangenen, vluchtelingen en anderen die moeten worden behandeld in het Fleet Hospital Three in Irak. De U.S. Navy werkt hierin samen met systeemontwikkelaar ScenPro uit de staat Texas in de Verenigde Staten. Zijn product Tactical Medical Coordination System (TacMedCS) - die is uitgerust met RFID-technologie van Texas Instruments - is verwerkt in polsbanden. Hiermee kunnen medici automatisch patiënten identificeren en hun status, locatie en medische informatie bijwerken op het elektronische schrijfbord in het systeem.

De U.S. Navy implementeerde TacMedCS om zijn arbeidsintensieve, volledige handmatige systeem ? bestaande uit pen en papier, kartonnen etiketten en een centraal schrijfbord ? dat de ziekenhuisvoortgang van de patiënten laat zien, te vervangen. Met het nieuwe elektronische systeem ontvangt iedere patiënt in het Fleet Hospital Three een zogenaamde RFID Smart Band® met een Tag-it? smart label van Texas Instruments RFid. Hierop is zijn basisidentificatie opgeslagen. Medici gebruiken een handzame RFID-reader om het unieke identificatienummer af te lezen en om informatie te wijzigen of toe te voegen. Hiermee maken zij een digitale behandelstatus die met de patiënt meereist als hij of zij wordt vervoerd binnen het ziekenhuis. Met een draadloze LAN wordt informatie over de patiënt overgebracht naar een elektronisch patiëntmanagementsysteem. Hiermee is het nogmaals invoeren van informatie in een centrale computerterminal overbodig geworden.

Michael Stinley van U.S. Navy verklaart de keuze voor TacMedCS: "Fleet Hospital Three kwam naar ons toe in het Naval Aerospace Medical Research Laboratory (NAMRL) en gaf aan op zoek te zijn naar een systeem dat zou helpen om de administratie te stroomlijnen en om patiënten te identificeren en op te sporen terwijl ze hun taken uitvoeren in Irak. Wij wisten dat TacMedCS de meest effectieve oplossing hiervoor zou zijn. Met TacMedCS kan iedere patiënt belangrijke informatie bij zich houden en zijn verblijfplaats kan automatisch worden opgespoord. Dit helpt medici om patiënten betere zorg te kunnen bieden."

De U.S. Navy wordt ingezet voor oorlogsongevallen op ziekenhuislocaties, maar onderzoekt momenteel ook het gebruik van TacMedCS voor medici in het veld. Het systeem kan snel gewonde soldaten identificeren en het soort behandeling documenteren dat zij ontvangen.

Met de GPS (Global Positioning System)-mogelijkheden van de reader kan informatie worden gecommuniceerd naar bevelhebbers om de verzorging van de patiënt te bespoedigen en het inzetten van hulptroepen te verbeteren. In de toekomst, tijdens de voortdurende voorbereidingen van de Verenigde Staten voor crisisscenario's, kan TacMedSC worden uitgebreid als een logistiek managementinstrument om paraat materieel en manschappen op te sporen en het bijhouden van de rapporten te verbeteren. Het past naadloos in de command-and-control systemen die in noodgevallen worden gebruikt. RFID-chips kunnen in uniformen worden genaaid of in badges worden geplaatst. Deze kunnen worden gescand op de plaats waar iets is gebeurd. Het personeel kan dan ter plaatse de individuele dragers ervan identificeren en hulptroepen (bijvoorbeeld eerste hulpverlening, brandweer, politie, e.d.) bij noodsituaties en rampen in en uit chemische of biologische gevarenzones vervoeren.


- einde persbericht -

Digitale afbeeldingen zijn verkrijgbaar via Marlous Löffelman, e-mail marlous@jeronimus-wolf.nl

Over ScenPro Inc.
ScenPro ontwikkelt een keur aan softwaretoepassingen die wereldproblemen oplossen met betrekking tot informatiemanagement voor medische surveillance, eerste hulpmanagement en de reactietijd bij ongevallen. De organisatie voorziet tevens in technische kennis in de vorm van gestructureerde kennisverwerving, scenario-ontwikkeling en het modelleren van processen. Voor meer informatie, bezoek de website www.scenpro.com

Over Texas Instruments
Texas Instruments (TI) is een internationale producent van halfgeleiders en 's werelds belangrijkste ontwerper en leverancier van digitale signaalverwerking en analoge technologieën. Daarmee verschaft het bedrijf de motoren voor de digitalisering van de elektronica. TI heeft zijn hoofdkantoor in Dallas (Texas) en produceert ook sensoren en besturingselementen, educatieve en productiviteitsverhogende software en oplossingen voor digitale beeldverwerking. TI heeft productie- of verkoopvestigingen in meer dan 25 landen. In 1991 bracht TI als eerste internationaal opererende halfgeleiderproducent een RFID-systeem op de markt. Kijk voor meer informatie over producten en diensten van Texas Instruments op www.ti.com

Over TI-RFid Systems
Texas Instruments Radio Frequency Identification Systems (TI-RFid?) is ontwikkelaar en producent van beproefde (RFID-)oplossingen die in uiteenlopende soorten applicaties worden gebruikt. Texas Instruments was met de oprichting van TI-RFid? in 1991 de eerste internationale producent van halfgeleiders die RFID-systemen op de markt bracht. Voor meer informatie: www.ti-rfid.com

Persinformatie:
Jeroen Bolscher
TI-RFid Systems
Telefoon (0546) 87 94 09
E-mail j-bolscher@ti.com

Marlous Löffelman
Jeronimus Wolf BV
Telefoon (0344) 677 300
E-mail marlous@jeronimus-wolf.nl