Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

leerlingenvervoer

Ieder kind een eigen stoel!

Zitplaatsregeling in leerlingenvervoer per 1 januari 2004 opgeheven (27 mei 2003)

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft laten weten dat de Regeling zitplaatsverdeling per 31 december 2003 wordt ingetrokken. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2004 alle leerlingen in het leerlingenvervoer een eigen zitplaats moeten hebben. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) heeft een belangrijke rol gespeeld bij de lobby om deze regeling te laten verdwijnen.
De VNG en het ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn overeengekomen dat er structureel EUR 12 miljoen in het gemeentefonds wordt gestort, ter compensatie van de meerkosten die gepaard gaan met de intrekking van de regeling.

Uit onderzoek van KPMG dat begin 2002 is uitgevoerd bleek dat de meerkosten voor gemeenten ongeveer EUR 13 miljoen bedragen. Na intensief overleg met het Rijk, waarbij ook de huidige financiële situatie van het Rijk werd betrokken, zag de VNG zich genoodzaakt akkoord te gaan met een structurele storting van EUR 12 miljoen ter compensatie van de meerkosten.

De Tweede Kamer wordt binnenkort geïnformeerd over het voorstel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waarna alles in het werk wordt gesteld om de Regeling per 31 december 2003 in te trekken, en de compensatie voor gemeenten te realiseren.

De VNG adviseert de gemeenten afspraken te maken met de vervoerders opdat elke leerling per 1 januari 2004 een eigen zitplaats heeft in het leerlingenvervoer. De intrekking van de regeling heeft ook betrekking op andere vormen van groepsvervoer, zoals vervoer naar zwembaden.

(Bron:VNG-Nieuwsbrief, 19 mei 2003)
---