Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie levert bijdrage aan aanpak en bestrijding van grootstedelijke problematiek:

Ruim 5 ton voor projecten in Amersfoort, Nieuwegein, Utrecht en Zeist

27-5-2003
Gedeputeerde Staten besloten 512.000 in te zetten voor zes projecten in Amersfoort, Nieuwegein, Utrecht, en Zeist. Net als de afgelopen jaren wil de provincie voor vijf gemeenten (ook Veenendaal konden projectvoorstellen inleveren) iets extra's doen via het provinciale Grote Stedenbeleid. Hiermee levert de provincie een(bescheiden) bijdrage aan de aanpak en bestrijding van grootstedelijke problematiek en het wegwerken van achterstanden. Daarbij spelen sociale, economische en fysieke aspecten een rol: het gaat dus om projecten die verpaupering, verloedering of een cumulatie van problemen te lijf gaan. Het project moet een lokaal of een bovenlokaal karakter hebben en voor ten minste 50% met cofinanciering bekostigd worden. Dit jaar hebben GS in totaal zes projecten gehonoreerd. Op 16 juni bespreekt de Statencommissie Bestuur en Middelen het voorstel. Adviseert de commissie positief, dan kunnen de projecten direct worden uitgevoerd. Hieronder een overzicht van de projecten.

Amersfoort: aanpak voor Schuilenburg en Soesterkwartier De gemeente Amersfoort heeft vijf projecten ingediend, waarvan er twee zijn gehonoreerd. Het eerste betreft de financiering van het project 'Samen buurten in de schil van Schuilenburg': in de wijk Schuilenburg wil de gemeente huisbezoeken van de woningbouwcorporatie combineren met gesprekken over sociale problemen. Uit die interviews haalt men verbeterpunten voor de fysieke én sociale omgeving. Een relatief nieuwe methodiek, waaraan de provincie 100.000 bijdraagt. Het tweede project 'Verbeteren werkgebied Noorderwierweg', krijgt 50.000. Dit project richt zich op het verbeteren van het winkelklimaat in Soesterkwartier en het behoud van de centrale ontmoetingsfunctie die het winkelcentrum heeft voor de wijk.

Drie speelkooien in Nieuwegein
De gemeente Nieuwgein krijgt een bijdrage van 130.000 voor de realisatie van drie speelkooien. Uit onderzoek onder de bevolking bleek grote behoefte aan adequate speel- en sportvoorzieningen voor de oudere jeugd (12-18 jaar) in woonwijken. In andere steden zijn al goede ervaringen opgedaan met multifunctionele speelkooien (geschikt voor meerdere sporten). De speelkooien leveren dan ook een directe bijdrage aan het tegengaan van overlast door jongeren.

Utrecht
De gemeente Utrecht ontvangt een bijdrage van ruim 190.000, voor het project 'Leefbaarheid = veiligheid en omgevingskwaliteit'. Het idee achter dit project is dat ongewenst gedrag omgebogen wordt naar gewenst gedrag door integrale handhaving, en daar worden bewoners bij ingezet. Bijvoorbeeld in de vorm van voorlichting, cursussen, opbouwwerk, programma's waarin burgers gesteund worden medeburgers aan te spreken op vervuilend gedrag. In dit project speelt dus de omgeving een belangrijke rol: een schonere buitenruimte is ook een van de doelstellingen. In achtereenvolgens Hoograven, Geuzenwijk en Kanaleneiland Noord zullen hiervoor verschillende projecten worden opgestart: bewonersnetwerken spelen hier een grote rol in het tegengaan vervuiling, verloedering en onveiligheid.

Zeist
De twee gehonoreerde projecten van de gemeente Zeist zijn 'Maatjesproject in het voortgezet onderwijs' ( 11.500) en 'Toezicht bij hoogbouwcomplexen' ( 25.000). Dit laatste project richt zich op vorming van buurtpreventie en 'licht toezicht' door wijkbewoners. In Vogelwijk wil men dat doen door elkaar meer aan te spreken, voorbeeldgedrag en het opstarten van discussies over gedrag, waarden en normen. Het maatjesproject richt zich op Marokkaanse jongeren op het VMBO: met themabijeenkomsten, huiswerkbegeleiding en het aanbieden van maatjes wil men de leerlingen motiveren door te leren en een mogelijk negatief zelfbeeld doorbreken.

Voor persvragen: Sari Klatter 030 258 2042 of
sari.klatter@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030 258 2042 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl