Provincie Utrecht

Persbericht

Extra aandacht voor werkzoekenden in provincie

Provincie geeft draai aan Utrechtse banenmotor

27-5-2003
Het 'klikt' nog niet op de Utrechtse arbeidsmarkt. Terwijl in sommige bedrijven banen op de tocht staan, blijven elders werkgevers naarstig zoeken naar nieuw personeel. Reden voor GS om extra aandacht te geven aan werkzoekenden in de provincie Utrecht.

Meer banen in de zorg
Ondanks de teruggang in de economie hebben werkgevers in de provincie Utrecht vaak nog grote moeite om goed opgeleide arbeidskrachten te vinden. Zoals in de zorgsector - circa 2900 mensen in de provincie Utrecht hebben belangstelling voor een baan in deze sector. Daaronder bevinden zich meer dan 850 geschikte kandidaten. Inmiddels hebben in het midden van Nederland via een landelijke campagne 160 mensen een functie gevonden, maar het vacatureprobleem blijft hardnekkig. GS willen daarom meewerken aan een vervolgactie, waarbij door een intensievere vorm van begeleiding jaarlijks minimaal 50 mensen worden geholpen aan een arbeidscontract met een Utrechtse zorginstelling of een scholing met concreet uitzicht op een baan. Ongeveer een tiende deel van de kandidaten voor dit (her)opleidingstraject in de zorg is van allochtone afkomst. De provinciale bijdrage is ruim 54.000,-

Transferpunt voor Utrechtse arbeidsmarkt
Om de aansluiting op de arbeidsmarkt te versterken, is ook meer samenwerking tussen de Utrechtse gemeenten en het bedrijfsleven nodig. Nu kampen Utrechtse gemeenten nog met het probleem dat onvoldoende bekend is waar de meeste vacatures zijn. Omgekeerd hebben scholingsinstituten en ondernemers moeite om een ingang te vinden bij gemeenten. Het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Midden Nederland wil daarom een transferpunt opzetten, die belast wordt met deze intermediaire functie. Verwacht wordt dat dit vooral de toestroom van mensen naar de arbeidsmarkt bevordert, die aan het einde van een reïntegratietraject staan. Het gaat om een experiment voor één jaar. De provinciale steun is ruim 27.000,-

Overige arbeidsmarktprojecten die kunnen rekenen op steun van GS zijn: bemiddeling van jaarlijks minimaal 15 arbeidsgehandicapten naar een baan (Stichting Werkartaal, Zeist) en de realisatie van Emmaus 't Groene Sticht, een woongemeenschap annex kringloopwinkel die in Leidsche Rijn werk zal bieden aan ongeveer 40 mensen. Deze voorziening is bedoeld voor mensen met een kwetsbare sociale positie, zoals (ex)daklozen.

Procedure
Bovenstaande projecten worden gefinancierd uit het provinciaal fonds voor Economische Ontwikkeling. Uit dit krediet worden ook provinciale bijdragen verstrekt voor verbetering van bedrijventerreinen in Lopik, Wijk bij Duurstede en Utrecht (Overvecht-Noord). De statencommissie Infrastructuur, Mobiliteit en Economie adviseert op 12 juni a.s. over deze GS-voorstellen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl