Provincie Utrecht

Persbericht

GS honoreren 56 aanvragen voor Monumentenkrediet 2003

27-5-2003
Gedeputeerde Staten stellen voor om alle 56 aanvragen voor het Monumentenkrediet 2003 te honoreren. Het totaal verleende krediet bedraagt 843.992. Daarvan is het grootste deel bestemd voor voorfinanciering van grote projecten in gemeenten met een klein financieel draagvlak voor monumenten.

In het kader van het Besluit monumentenzorg en archeologie provincie Utrecht 1996 verdeelt de provincie tweemaal per jaar het beschikbare monumentenkrediet. Voor de eerste verdeling is totaal 843.992 nodig, waarvan 629.309 is bestemd voor voorfinanciering van rijkssubsidie.

Voorfinanciering
Het is voor kleine gemeenten erg moeilijk grotere monumenten in stand te houden. Dit komt doordat de rijkssubsidie voor restauratie over een groot aantal jaren wordt 'uitgesmeerd' als gevolg van beperkte rijksmiddelen. Provinciale steun in de vorm van voorfinanciering is daarom nodig. Er zijn vijf verzoeken om voorfinanciering ingediend. Voorbeelden zijn de Nederlands Hervormde Kerk in Bunschoten en de Pyramide van Austerlitz. Voorwaarde is dat de gemeente zich bereid verklaart de projecten op te nemen op de gemeentelijke prioriteitenlijst of het gemeentelijke uitvoeringsprogramma.

Subsidietoekenning
De overige 51 projecten betreffen subsidieaanvragen. Daarvoor heeft GS 214.683 uitgetrokken. Een groot deel van deze aanvragen komen voort uit het project 'Het Rode Dorp' in Oudewater, een volkswoningcomplex uit de jaren 1921-22, ontworpen door de bekende architect Jan Wils. Onder deze 51 aanvragen vallen ook onderhoud van molens en de eindredactie van de Monumenten Inventarisatie Project (MIP)-reeks.

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030 258 3325 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl