Provincie Utrecht

Persbericht

Ambulance binnen 15 minuten aanwezig bij levensbedreigende situaties

Nieuw spreidingsplan ambulances

27-5-2003
Bij levensbedreigende situaties moet een ambulance snel ter plekke zijn. De landelijke norm is dat een ambulance binnen 15 minuten voor de deur moet staan. Om dit te bereiken is het nodig dat de spreiding en de beschikbaarheid van de ambulances worden aangepast.

Steeds beter
Het gaat steeds beter met het ambulancevervoer in Utrecht. In 2002 werd de norm van een kwartier in slechts 5,8% van de gevallen niet gehaald, in 2000 werd deze norm nog in 7,4% van de gevallen overschreden. Deze verbetering is het gevolg van een aantal korte termijn oplossingen die het Platform Ambulancezorg Provincie Utrecht heeft ingevoerd. Zo is er tijdelijk een extra ambulance, zijn er motorambulances ingezet, is er een ander managementsysteem en zijn de busbanen opengesteld voor niet-spoedeisend ambulancevervoer.

Structurele aanpak
Gedeputeerde J.G.J. Kamp stelt: 'Een prachtig resultaat, maar de Provincie Utrecht streeft naar een nog beter resultaat, namelijk een dekking van 100%. Bovendien streven we naar een structurele oplossing. Vandaar dat de Gedeputeerde Staten een nieuw spreidingsplan vaststellen.' Het spreidingsplan is in opgesteld in nauw overleg met verzekeraar AGIS, de Zorgverzekeraars Nederland en de Regionale Ambulancevoorziening, die samen met de provincie Utrecht het Platform Ambulancezorg Provincie Utrecht vormen. Uitgangspunt van het plan is dat alle bewoners van Utrecht binnen 15 minuten na melding door een ambulance bereikt kunnen worden. Onvoorziene omstandigheden, als extreme weersomstandigheden bijvoorbeeld, zijn uitgezonderd.

Wat verandert er?
· Er worden 3 uitrukpunten gerealiseerd; in Lopik, Houten-Zuid en Baarn.
· De standplaats Amersfoort-Zuid wordt verplaatst naar een locatie bij de Stichtse Rotonde.
· De standplaats Amersfoort-Noord wordt in westelijke richting verplaatst.
· De standplaats 'De Ronde Venen' wordt verplaatst naar de A2, bij hotel Bilderberg.
· Er komen 33 ambulances in plaats van de huidige 27.

Inspraak
Het spreidingsplan is op 27 mei besproken in de Gedeputeerde Staten. Hierna wordt het plan nog in de statencommissie Zorg en Welzijn besproken en wordt het ter advisering voorgelegd aan de regionale geneeskundige inspecteur. Vanaf eind juni ligt het nieuwe spreidingsplan ter inzage. De verwachting is dat het spreidingsplan in september definitief wordt vastgesteld.

Meer informatie: Irma Vermeend, communicatieadviseur, e-mail: irma.vermeend@provincie-utrecht.nl, telefoonnummer: 030 258 21 53.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 21 53 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl