Provincie Utrecht

Persbericht

Multiculturele kunst in de provincie Utrecht

27-5-2003
De provincie Utrecht stimuleert sinds 2001 kunstprojecten met een sociale doelstelling. Initiatieven die niet zozeer op artistieke waarde bekeken worden, maar bedoeld zijn om de maatschappelijke positie van bepaalde achterstandsgroepen te verbeteren. Jaarlijks heeft de provincie hiervoor 45.000,- subsidie in het vat. Daarmee worden momenteel vooral multiculturele projecten mogelijk gemaakt.

Een goed voorbeeld is een reeks van zes bijeenkomsten voor allochtone jongeren in en rondom Amersfoort, waarbij nieuwjaarsrituelen uit de wereld op een kunstzinnige wijze tot uiting worden gebracht. Stichting Productie Kern bereidt dit voor, in samenwerking met theater De Lieve Vrouw. De provincie stelt hiervoor 8.000 beschikbaar. Verder wordt met een provinciale bijdrage van 5000,- een interculturele theatermuziekweek voor asielzoekers en Nederlandse jongeren mogelijk gemaakt. De optredens vinden plaats in de asielzoekerscentra in Leersum en Doorn.

Breiwerk in de tuin
Kunst speelt ook een rol van betekenis bij het jubileumprogramma in verpleeghuis De Meent (Veenendaal), waar kunstenaars de tuin o.a. zullen aankleden met breiwerk. De drempel naar het verpleeghuis wordt zo op een creatieve manier verlaagd. Tenslotte draagt de provincie 5000,- bij aan een dansvoorstelling die wordt uitgevoerd door o.a. gehandicapte spelers en onder regie staat van Kolja Seifert.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl