Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MINVenW: Eerste fase onderzoeksprogramma Flyland afgerond

De eerste fase van Flyland, het onderzoeksprogramma naar een luchthaven in zee, is afgerond. Voor de volgende fase van het programma worden geen financiële verplichtingen meer aangegaan. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft dat de Tweede Kamer laten weten.

De reden is dat er op dit moment teveel onzekerheden zijn in de luchtvaart. Door de recente ontwikkelingen in de luchtvaart groeit het aantal vliegbewegingen minder snel dan tot nu toe was berekend. Hierdoor is het besluit over een eventueel eiland in zee op een veel later tijdstip aan de orde dan tot nu toe was voorzien (2030/2040 in plaats van 2020). Tot die tijd kan Schiphol vooruit op de huidige lokatie. Ook zijn de investeringsmogelijkheden van de Nederlandse overheid en de luchtvaartsector voor een eiland in zee op dit moment beperkt.

Als gevolg van deze ontwikkelingen brengt het ministerie in een nieuw project in kaart wat de impact is van internationale en nationale ontwikkelingen (op het gebied van de luchtvaart, luchthaven, bereikbaarheid en ruimtelijk-economische aspecten) op de Nederlandse luchtvaart, de mainport Schiphol en haar omgeving. Het is niet uitgesloten in de toekomst het onderzoek naar de mogelijkheid van een luchthaven in zee voort te zetten.

Flyland ging eind 2000 van start als coproductie van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM, Economische Zaken en de luchthaven Schiphol. De rapportage van Flyland met de conclusies tot nu toe wordt binnen enkele weken afgerond.

Ben Smit, 070-351 7794
Brigitte Seegers, 070-351 7117

27 mei 03 15:31