Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2003/1566
datum
27-05-2003

onderwerp
Eindverantwoording MKZ-bestrijding
TRC 2003/3972

bijlagen

Geachte Voorzitter,

De vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft mij door middel van een brief gevraagd welke aspecten van de MKZ-eindverantwoording nog moeten worden afgerond. De vraag vloeit voort uit de toelichting in de brief die ik u met het rapport over de eindverantwoording MKZ-bestrijding toezond.

De administratieve en financiële afwikkeling van de MKZ-bestrijding uit 2001 is pas mogelijk als alle gegevens vaststaan en dat is nog niet het geval. Allereerst zijn er bezwaren tegen de toegekende tegemoetkomingen schadeloosstellingen en opgelegde kortingen op de tegemoetkomingen schadeloosstellingen. In de bijlage bij deze brief is de exacte stand van zaken per 20 mei 2003 weergegeven.

In de tweede plaats staan er nog voorschotten van betalingen aan leveranciers open over de in rekening gebrachte kosten voor verleende prestaties en of goederen ten behoeve van de bestrijding. Deze voorschotten kunnen nog niet worden afgewikkeld aangezien de leveranciers niet hebben voldaan aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de verantwoording van de in rekening gebrachte prestaties. Met de betrokken leveranciers is nog geen overeenstemming bereikt.

datum
27-05-2003

kenmerk
VVA. 2003/1566

bijlage

Ten derde vindt op dit moment nog overleg plaats met de Commissie van de Europese Unie over de vergoeding door de EU. Dit overleg heeft nog niet tot volledige overeenstemming geleid en derhalve heeft de Commissie ook nog niet de finale toekenning bepaald.

Mede tegen de achtergrond van het voorgaande kan ook nog niet met het Productschap Zuivel en het Productschap voor Vee en Vlees worden afgerekend. Deze productschappen betalen de kosten van de bestrijding onder aftrek van de EU-bijdrage tot een bepaald maximum bedrag, als gevolg van het 'Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten LNV - PVV - PPE - PZ'. Daarnaast is er discussie met de productschappen over de hoogte van het aandeel van de productschappen in de kosten.

Uiteraard zet ik mij in om met alle betrokken partijen de afrekeningen zo spoedig mogelijk af te ronden en hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---